„Tihi ubica“ – povišen krvni pritisak prvi na listi uzroka preuranjenih smrti

Zdravlje 08. jun 202211:29 > 12:24 4 komentara

Srbija je u rangu zemalja sa najvišom stopom smrtnosti od kardio-vaskularnih bolesti. Hipertenzija je prva na listi uzroka preuranjenih smrti u razvijenom svetu i taj trend se nastavlja već decenijama unazad.

Po poslednjem Evropskom vodiču za lečenje visokog krvnog pritiska iz 2018. godine, hipertenzija predstavlja one vrednosti krvnog pritiska koje prelaze 140 mmHg za sistolni (gornji krvni pritisak), a za dijastolni (donji) više od 90 mmHg.

Načelnik kardiološkog kabineta Vojnomedicinske akademije (VMA) dr Radenko Vukić kaže za portal N1 da je sreća što se hipertenzija, najraširenija bolest u ljudskoj populaciji, brzo i lako otkriva tako da na vreme možemo početi sa lečenjem i prevencijom komplikacija koje mogu nastati kad se ona ne leči pravovremeno.

Šta je hipertenzija i njeni simptomi

Sama hipertenzija se grubo deli na esencijalnu i sekundarnu.

“Esencijalna hipertenzija je najčešća u ljudskoj populaciji i tu nismo našli uzrok iste. Sekundarna hipertenzija je ona gde lečimo uzrok bolesti koji je doveo do skoka krvnog pritiska”, objašnjava dr Vukić.

Simptomi visokog krvnog pritiska mogu biti raznoliki – od blagih neprimetnih do sledećih najčešćih:

a) potiljačna glavobolja
b) krvarenje iz nosa

c) zamor
d) problemi sa vidom
e) otežano disanje
f) težina i bol u grudima

g) nepravilnost u radu srca
h) krv u urinu
I) pulsiranje i zujanje u ušima
j) nesvestica i nestabilnost u hodu

Koliko je opasna hipertenzija?

Privatna arhiva

Hipertenzija, ako ne daje simptome i ako ne obratimo pažnju na istu, zna biti jako podmukla i opasna bolest i zato je u svetu sa pravom nazvana “tihi ubica”, navodi dr Vukić.

“Čovekov organizam se često adaptira na visoke vrednosti krvnog pritiska koje njegov organizam dobro podnosi i koje mu subjektivno ne prave smetnju u svakodnevno radu. Ako se desi da neko ima visok i nelečen krvni pritisak godinama to dovodi do ozbiljnih ireverzibilnih promena na strukturi krvnog suda koje se posle lekovima ne mogu rešiti i popraviti, a što za posledicu ima da on normalne vrednosti više ne podnosi odnosno da njegov organizam zahteva više vrednosti na koje se navikao”, objašnjava on.

Dodaje da takva stanja neminovno dovode do ozbiljnih komplikacija i bolesti kao što su šlog, infarkt srca, pucanje krvnih sudova i krvarenja koja se često završavaju, na žalost, sa smrtnim ishodom.

Uticaj genetike

Prema rečima dr Vukića, genetske mutacije mogu dovesti do urođene hipertenzije, a to su one hipertenzije koje otkrivamo u ranom uzrastu do 10 godina starosti i vezane su za razne genetske abnormalnosti i mutacije.

“Danas češće govorimo o porodičnoj predispoziciji za razvoj visokog krvnog pritiska i zato je važan razgovor u ordinaciji kod uzimanja anamnestičkih podataka od pacijenta”, naglašava on.

Pravilno merenje krvnog pritiska

Pojava simtoma visokog krvnog pritiska zahteva dijagnostiku i pravilno lečenje.

Pročitajte još:

“Regulacijom krvnog pritiska dovodimo do poboljšanja opšteg stanja pacijenta – sa jedne strane tako da se oseća zdravo i sposobno za svakodnevne aktivnosti, a sa druge strane sprečevamo kasne komplikacije nelečenog pritiska podižući kvalitet i dužinu života”, navodi dr Vukić.

On navodi da je važna kontrola i merenje krvnog pritiska, ali ističe nekoliko važnih napomena: pre svega to da aparat za merenje krvnog pritiska koji koristimo u kućnim uslovima mora biti baždaren i ispravan, kao i da se koriste aparati koji mere krvni pritisak sa manžetom koja se stavlja na nadlakticu, a nikako aparate koji se stavljaju na ručni zglob iz razloga što su netačni i nepouzdani i čije vrednosti se ne mogu uzimati sa sigurnošu kao validne.

“Zatim treba znati da se merenje krvnog pritiska vrši u sedećem stavu i uvek na istoj ruci. Meriti tako da izmerite krvni pritisak dva puta u razmaku od nekoliko minuta jer su vrednosti drugog merenje po pravilu niže od prvog merenje i bliže realnim vrednostima”, objašnjava dr Vukić.

Prema njegovim rečima, kada uzimamo propisnu terepiju za lečenje krvnog pritiska, kontrolu radimo na sledeći način: Prvo merenje vršimo kada ustanemo iz kreveta, a pre uzimanja lekova, a drugo merenje uveče, pre spavanja.

Kako se leči visok krvni pritisak

Lečenje krvnog pritiska ima više pristupa – od opštih mera do uzimanja medikamenata.

“Opšte mere znače pre svega da promenimo loše navike kao što su pušenje, uzimanje velike količine nekvalitetne hrane (šećera i masnoća u našoj ishrani), prekomerno uzimanje alkohola (kažu da je prihvatljivo dnevno uzimanje jedne čašice pića za žene, a za muškarce dve), izbegavanje visoko energetskih pića, opojnih droga i psihoaktivnih supstanci”, navodi dr Vukić.

On dodaje da bi trebalo nastojati da se smanje bespotrebni stresovi i da se razvije pozitivan mentalni stav.

“Treba da radimo na sebi u sklopu ispravne raznovrsne i polivitaminske prirodne ishrane, konzumiranje kuvanog i barenog po mogućnosti, regulacija prekomerne telesne težine, imati umerenu fizička aktivnosti u skladu za godinama i opštim stanjem zdravlja. Imati pored svih svakodnevnih aktivnost i hobi koji vas čini sretnim i zadovoljnim, čitati pozitivnu literaturu, kretati se u pozitivnom okruženju, nastojati da očuvate cirkadijalni ciklus redovnog spavanja i u isto vreme”, navodi on.

Pored ovih opštih mera, neophodno je uzimati redovno propisane lekova za dobru kontrolu krvnog pritiska, ali i odlaziti na redovne kontrole.

“Česti problemi u lečenju visokog krvnog pritiska su neredovno uzimanje medikamenta, ali i moguće greške kod postavljanja same dijagnoze visokog krvnog pritiska”, objašnjava dr Vukić.

Prema njegovim rečima, da bi se izbegle moguće greške kad je u pitanju visok krvni pritisak, neophodna je “dobra dijagnostika kod nadležnog ordinarijusa”.

“Kontrola biohemijskih analiza krvi, EKG, ultrazvuk srca i bubrega, pregled očnog dna. Zatim, kontrola vrednosti krvnog pritiska i kako se kreću u toku 24h sa merenjem holtera krvnog pritiska koji nam daje validne podatke i parametre krvnog pritiska u toku 24-časovnog praćenje u odnosu na naše aktivnosti i vreme uzimanja propisanih lekova”, kaže dr Vukić, navodeći da bi to bio “zlatni standard” za dobru kontrolu i lečenje krvnoga pritiska.

“Treba da izbegnemo i čestu grešku koja se može desiti u ambulanti, a to je ‘sindrom belog mantila’ – kad proglasimo da neko ima visok krvni pritisak tamo gde je isti dobro regulisan”, zaključuje dr Radenko Vukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare