Prema mišljenju stručnjaka za ishranu, postoji nekoliko namirnica koje treba jesti samo dok su tople i nikada ih ne bi trebalo podgrevati. Razlog je sasvim opravdan.
Potencijalno opasne bakterije i hemijske promene mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Nutricionista Harini Bala objasnila je dva glavna razloga zašto je bolje izbegavati podgrevanje određene hrane.
„Prvo, zagrevanje hrane može da izazove promene u hemijskim jedinjenjima, koja mogu osloboditi toksične supstance povezane sa problemima kao što je oštećenje bubrega.
S druge strane, kada se hrana ohladi pre ponovnog zagrevanja, to može podstaći rast otpornih bakterija kao što su E. coli i Listeria , što može da izazove ozbiljne bolesti“, rekla je ona na i navela koje tri namirnice ne treba da podgrevamo.
Spanać
Spanać je na vrhu liste namirnica koje nikada ne treba podgrevati. Bala objašnjava da spanać sadrži oksalnu kiselinu, koja je u sirovom stanju bezopasna. Međutim, kada se spanać zagreje, kristališe oksalna kiselina, koja može postati toksična. U velikim količinama, ova supstanca može povećati rizik od kamena u bubregu.
Pored toga, spanać sadrži nitrate koji se, kada se zagreju, pretvaraju u nitrite. Ove hemikalije su povezane sa povećanim rizikom od razvoja bolesti creva.
Takođe, spanać može biti idealno mesto za razvoj bakterije listerije, koja izaziva trovanje hranom. Listerija može izazvati simptome kao što su groznica, glavobolja, ukočen vrat, konfuzija, pa čak i napadi.
Čaj
Iako mnogi uživaju u čaju, njegovo podgrevanje takođe nosi rizike. Kako tvrdi nutricionista, podgrevanje čaja može postati gorak jer se povećava količina tanina – kiselih materija koje čaju daju specifičan ukus.
Pored toga, zagrevanjem se mogu aktivirati bakterije u čaju. Dakle, osim što će vaš čaj imati lošiji ukus, može postati potencijalno nebezbedan za konzumiranje.
Pirinač
Harini smatra da je najopasnija hrana za podgrevanje upravo pirinač. Kada se kuvani pirinač ohladi, može da sadrži bakteriju otpornu na toplotu Bacillus cereus. Zbog toga, iako zagrevanje ne uklanja uvek bakterije, one i dalje mogu biti prisutne i izazvati trovanje hranom. Simptomi uključuju povraćanje, dijareju i bol u stomaku.
Stručnjaci savetuju da ako planirate da jedete pirinač sledećeg dana, odložite ga u frižider u roku od dva sata nakon kuvanja, u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ga ostavite napolju, šanse da se Bacillus cereus razvije drastično se povećavaju.
Čuveni slučaj koji je prošle godine privukao pažnju medija bila je smrt 20-godišnjeg muškarca iz Belgije koji je preminuo nakon što je jeo rižoto koji je pet dana bio na stolu. Prema obdukciji, smrt je uzrokovana stanjem izazvanim bakterijom Bacillus cereus, što može dovesti do otkazivanja organa.
Iako ostaci mogu biti zgodni, važno je biti oprezan kada je u pitanju ponovno zagrevanje. Ako ste spanać, pirinač ili čaj već sačuvali za kasnije, možda biste želeli da razmislite o njihovom podgrevanju i rizicima koje sa sobom nose., prenosi Index.hr.
Da biste izbegli opasnosti, pridržavajte se saveta nutricionista i uvek obratite pažnju na pravilno skladištenje namirnica.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare