
Nema sumnje da jaja imaju mnoge zdravstvene dobrobiti, poput toga da pomažu u kontroli telesne težine, poboljšavanju zdravlja očiju i obezbeđivanju raznih hranjivih materija, od proteina do omega-3 masnih kiselina.
Međutim, kao i sa svime, ne treba preterivati s konzumacijom jaja. Šta se može desiti ako jedemo previše jaja?
Zatvor
Jaja imaju puno proteina, ali ne i vlakana koja pomažu probavi. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora pa se savetuje konzumiranje jaja uz namirnice bogate vlaknima, kao što su spanać i paradajz, prenosi Index.hr.
Akne i bubuljice
Akne nastaju zbog visokog nivoa hormona progesterona, koji je prisutan u jajima. Dakle, ako iznenada uočite akne na koži, možda biste trebalo da pripazite koliko često konzumirate jaja.
Nadutost
Jaja su nekima idealan doručak, ali ne i onima koji su osetljivi na njih.
Osetljivost na jaja se manifestuje nadutošću i gasovima. Intolerancija na jaja znači da ne možete pravilno probaviti određeni element u jajetu, odnosno da možda nemate određeni enzim u telu koji ga može razgraditi.
To vas ne čini samo nadutima, već možete osetiti i bolove u stomaku, glavobolju i napetost.
Komentari ()
Vidi sve komentare