Tri vrste voća koje bi trebalo da jedete svaki dan

Zdravlje 05. apr 202406:55 4 komentara
Shutterstock

Voće je puno vitamina, vlakana i antioksidanata, a idealno bi bilo da se jede svaki dan i nekoliko puta dnevno.

Iako je bilo koja vrsta voća dobra i neophodna za zdraviju ishranu, određene vrste mogu maksimalno da povećaju unos hranljivih materija. Nutricionista Džejms Vikers izdvojio je tri vrste voća koje treba da jedemo svaki dan, nutritivno su veoma zdrave i hranljive i mogu značajno da obogate ishranu.

Maline

maline
Pixabay

Kao prvu, veoma zdravu i nutritivno bogatu namirnicu, nutricionista je izdvojila maline. „Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća najbogatijih vlaknima koje možete jesti kao deo zdrave ishrane. Imaju vrhunska zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja, kao što su magnezijum, vitamin K i vitamin C“, tvrdi nutricionista.

Međutim, ako maline nisu vaše omiljeno voće, možete izabrati i drugu vrstu bobičastog voća, kao što su jagode, kupine, borovnice ili crne ribizle. Vikers preporučuje konzumiranje jedne šolje odabranog voća dnevno.

Banane

Shutterstock

Banane su omiljeno voće koje je dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana neophodnih za zdravlje creva. Takođe, skrob u bananama ima prebiotički efekat koji može da stimuliše rast dobrih bakterija u crevima, prenosi Express. Pored vlakana, banane su poznate i po drugim hranljivim sastojcima.

„Kada je reč o esencijalnim mikronutrijentima, banane takođe sadrže kalijum, koji može pomoći u održavanju zdravijeg krvnog pritiska i dobrog zdravlja srca“, ističe Vikers.

Šljive

pixabay.com

Poslednje voće koje bi, prema rečima nutricioniste, trebalo da jedemo često su šljive. „Sa visokom koncentracijom antioksidanata, dodavanje ovog voća u ishranu može pomoći telu da se bori protiv štetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su povezani sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa i raka, a redovno jedenje šljiva moglo bi da smanji šanse za razvoj bolesti“, ističe on, prenosi Express.

Osim toga, nutricionista ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele bolje da kontrolišu nivo šećera u krvi, prenosi Index.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare