Tvrda ili meka voda, koja je zdravija?

Pixabay

Kvalitet vode je važan, a razlikuje se od zemlje do zemlji, čak i od grada do grada. Da li uopšte postoje zdravstvene koristi ili rizici povezani sa mekom ili tvrdom vodom?

Šta to vodu čini mekom ili tvrdom? Sve se svodi na nivo određenih minerala u vodi, posebno kalcijuma, magnezijuma i natrijuma, navodi Healthline.

Tvrda voda ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma, dok meka sadrži male količine ta dva minerala, ali ima visok nivo natrijuma.

Kako prepoznati da li je  voda meka ili tvrda?

Meka voda ima blagi slani ukus iako je to možda teško uočljivo. USGS piše da tvrda voda iza sebe ostavlja beli talog na čašama i u mašini za pranje posuđa. Ako ruke operete tvrdom vodom, možda ćete imati osećaj da je na njima „ljigavi film“ pa ćete ih dodatno ispirati.

Povezane vesti

Tvrda voda može da prouzrokuje i niži pritisak vode jer minerali vremenom mogu da se nakupe u cevima i tako ograniče protok vode. Takođe, meka voda više peni, a tvrda zahteva više sapuna da bi stvari bile potpuno čiste.

Prema Health Digestu, ne postoje zdravstveni rizici povezani s tvrdom vodom, ali ona može da prouzrokije suvoću kože i kose. Takođe, može da poveća probleme ljudima koji imaju ekceme na koži.

Studije su pokazale da minerali u tvrdoj vodi pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, ističe „International Journal of Preventative Medicine“.

Visok sadržaj natrijuma u mekoj vodi može da zabrine ljude koji imaju visok krvni pritisak. Za takve slučajeve postoje sistemi za omekšavanje vode na bazi kalijuma. Naravno, možete se odlučiti i za kupovinu flaširane vode za piće, dok ćete vodu iz slavine, ako imate meku vodu, koristiti za čišćenje jer je za tu svrhu i poželjnija od tvrde vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare