U Evropi svaki dan umre 10.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje 15. maj 202412:23 1 komentar
Shutterstock/Peakstock

Kardiovaskularne bolesti su uzrok četiri smrtna slučaja od 10 u Evropi, što znači da od tih bolesti svaki dan na evropskom kontinentu umre 10.000 ljudi, a na godišnjem nivou četiri miliona, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), savetujući Europljanima da manje konzumiraju so.

Sprovođenje politike za smanjenje unosa soli za 25 odsto moglo bi spasiti oko 900.000 života izgubljenih zbog kardiovaskularnih bolesti do 2030. godine“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Na Starom kontinentu svaka treća odrasla osoba starosti od 30 do 79 godina pati od visokog krvnog pritiska, koji je često posledica prekomernog konzumiranja soli.

Čak 51 od 53 evropske zemlje konzumira prosečnu količinu soli iznad najvišeg preporučenog SZO nivoa od pet grama ili jednu kašičicu dnevno, uglavnom zbog konzumiranja prerađene hrane ili preteranog posezanja za grickalicama.

SZO upozorava da prekomerno konzumiranje soli povećava arterijski pritisak, što je jedan od glavnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje mogu izazvati srčani i moždani udar.

Evropa ima najveću prevalenciju visokog krvnog pritiska na svetu, a muškarci imaju dvostruko veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti nego žene.

Takođe, verovatnoća umiranja mladih od ove vrste bolesti, između 30 i 69 godina, pet puta je veća u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji nego u zapadnoj Evropi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare