U godini pandemije koronavirusa „nestao“ grip u SAD

Zdravlje 25. feb 202122:22 > 22:33 11 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Grip je ove zime praktično nestao u Americi, gde se izveštava o mnogo manjim nivoima obolelih nego proteklih decenija, a stručnjaci kažu da su mere za suzbijanje koronavirusa - nošenje maski, socijalna distanca i virtuelna nastava - bile veliki faktor u sprečavanju dvostruke epidemije.

Verovatno je pomogla i kampanja da se što više ljudi vakciniše protiv gripa, kao i smanjena putovanja, ističu stručnjaci, a još jedno moguće objašnjenje je da je koronavirus potisnuo grip i druge viruse koji su uobičajeni tokom jeseni i zime.

Naučnici ne razumeju u potpunosti taj proces, ali bi to bilo u skladu sa već viđenim primerima, kada su određeni sojevi gripa bili dominantni u odnosu na druge, kaže stručnjak za grip sa Univerziteta Mičigen Arnold Monto, prenosi Glas Amerike.

Linet Bremer iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da je na nacionalnom nivou ovo najblaža sezona gripa ikada, prema podacima sistema za nadzor koji se koristi oko 25 godina.

Bolnice potvrđuju da ove zime nije bilo uobičajenog priliva pacijenata obolelih od gripa.

U Medicinskom centru Mejna u Portlandu, najvećoj bolnici u toj državi, ove zime nisam video nijedan zabeleženi slučaj gripa, rekao je šef hitne službe Nejt Mik, a ista situacija je i u prestonici Oregona, gde klinike za resporatorne bolesti povezane sa bolnicom Sejlema nisu imale potvrđene slučajeve gripa.

Stručnjaci ukazuju da su ovogodišnje brojke neverovatne, s obzirom da je grip dugo bio najveća pretnja kada je reč o zaraznim bolestima. Proteklih godina je u Americi zbog gripa hospitalizovano od 600.000 do 800.000 ljudi, a u proseku je bilo između 50.000 i 60.000 smrtnih slučajeva.

U svetu je od gripa svake godine obolevalo više od 100 miliona ljudi, a umiralo je između 250.000 i 650.000 osoba, u zavisnosti od jačine epidemije i dominantnog soja.

Ove godine situacija kao u Americi je i u drugim delovima sveta, jer je aktivnost virusa gripa na veoma niskom nivou u Kini, Evropi i drugim delovima severne u južne hemisfere.

Komentari (11)

Vidi sve komentare