U kom uzrastu deci najteže pada razvod roditelja?

Zdravlje 19. jul 202219:20 8 komentara
Shutterstock

Razvod je uvek težak, kad god se dogodi, za čitavu porodicu. Ali kad dete vidi da se njegovi roditelji rastaju, to je verovatno jedna od najvećih trauma koje će doživeti. Mladi umovi tek uče o ljubavi, emocijama i privrženosti i teško se nose sa konceptom odvajanja.

Iznenadni nedostatak kontakta i komunikacije među roditeljima, osećanje jaza koji vlada među roditeljima i bol samohranog roditelja, samo su neki od aspekata razvoda kroz koje prolazi dete. A upravo se o tim stvarima ne govori često niti se o njima vodi računa.

Povezane vesti

Stručnjaci kažu da deca počinju da doživljavaju emocije nakon treće godine. Dete tada razvija bolje kognitivne sposobnosti, a ako je u toj dobi izloženo raspravama, svađama ili verbalnom i fizičkom zlostavljanju, to će na njega ostaviti dubok trag.

Razvodi se nikad ne planiraju, već do njih dolazi zbog neskladnih odnosa. Do razvoda dolazi kada par nema drugu opciju.

Psiholozi kažu da potencijal emocionalne traume prouzrokovane razvodom utiče na decu svih uzrasta, ali najviše na onu starosti između tri i 15 godina.

„Kada dete prođe kroz pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje i razumevanje razvoda“, kaže dečji psiholog dr Skot Kerol.

Mnogi stariji vjeruju da se malo dete neće ničega sećati, ali to je pogrešna pretpostavka. Dete starosti od tri do pet godina može da ima puno pitanja u svojoj glavi. Zanimaće ga zašto je jedan roditelj otišao, da li je to zbog njega, vole li ga otac ili majka. Pitanja koja deca postavljaju sama sebi ostaju dugo urezana u um.

Od šeste do 12. godine deca počinju da postavljaju pitanja i znatiželjna su. Deca u ovoj dobi često postaju deo svađa među roditeljima.

Deci u pubertetu posebno je teško da uravnoteže svoje raspoloženje. Dete je tada osetljivo na sve, a svađe među roditeljima ili čak razvod mogu da dovedu do depresije.

Savet psihologa je, da ako do razvoda mora da dođe, da se pobrinite da što manje utiče na vaše dete. Objasnite mu zašto je taj korak nužan. Ako je potrebno, konsultujte se sa stručnjkom za pomoć, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare