U niškom UKC urađena još jedna transplantacija bubrega

Zdravlje 24. jul 202210:13 > 10:14 2 komentara
Shutterstock

Na Klinici za kardiovaskularnu i transplatacionu hirurgiju u Nišu urađena je druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana, saopštio je direktor te klinike Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, ovoga puta je majka Blagica (61) donirala bubreg ćerki Marini (37).

Milić je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici naveo da je transplantacija istovremeno radjena u dve operacione sale, a da je u ceo proces bilo uključeno 30 do 40 zaposlenih – nefrologa, hirurga, anesteziologa, radiologa, transfuziologa, kardiologa.

„Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više nece trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima još par hiljada Marina koje čekaju da im se reši životno pitanje. Zato vas molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima“, istakao je Milić.

On je naveo da će Klinika zakardiovaskularnu i transplatacionu hirurgijuinicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca i dodao da je Univerzitetski klinički centar Niš spreman za taj sledeći korak.

„Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila naša klinika moći ćemo da radimo ne samo transplantacije, vec ćemo biti u prilici da uradimo i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju“, rekao je Milić.

On je naveo da je siguran da će uprava UKC Niš podržati tu nameru klinike, a podršku očekuje i od Ministarstva zdravlja, jer kako je ocenio, to mora biti državni projekat.