U Novom Sadu samo četvrtina dece primila MMR, lekar krivi i kolege antivaksere

Zdravlje 15. dec 202218:07 86 komentara
Shutterstock

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom, na teritoriji Srbije u 2021. godini sprovedena je sa obuhvatom od 74,8 odsto, što je manje nego godinu dana ranije (78,1%), ali i manje nego što je planirano (75,2%), objavio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u svom godišnjem izveštaju. Obuhvat veći od 95 odsto nije postignut ni u jednom okrugu u Srbiji, a kada su u pitanju opštine najmanje dece je vakcinisano u Novom Sadu, svega 24,4 odsto. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki optužio je svoje kolege lekare da šire strah da MMR izaziva autizam i dodao da bi u takvim slučajevima trebalo da reaguje Lekarska komora Srbije oduzimanjem licence.

Analiza po okruzima je pokazala da obuhvat od 95 odsto nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga: Borskom u centralnoj Srbiji i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini. Obuhvat niži od 80 odsto registrovan je na teritoriji devet okruga, a najniži je bio u Južnobačkom (46,8%), Rasinskom (65,7%) i Raškom okrugu (66,4%).

Kada je u pitanju vakcinacija MMR-om po opštinama, u centralnoj Srbiji je najmanje vakcinisanih u Vladičinom Hanu (33,8%) i Surdulici (42,7%), a neslavni rekorder u Vojvodini, ali i celoj Srbiji je Novi Sad (24,4%), objavio je „Batut“.

Ipak, Novi Sad stoji mnogo bolje, mada je to i dalje loše sa epidemiološkog aspekta, kada je u pitanju revakcinacija dece uoči polaska u prvi razred – MMR revakcinu je 2021. primilo 68,5 odsto dece.

Ceo izveštaj za 2021. godinu možete pročitati OVDE.

Strah od autizma odlaže vakcinaciju dok dete ne progovori

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki izjavio je da je opseg vakcinacije dece u Subotici vakcinom MMR dobar, u odnosu na druge opštine i gradove u Srbiji, ali da roditelji često ne vakcinišu decu pravovremeno.

Bohucki je za portal „Magločistač“ rekao da je razlog za nevakcinisanje dece na vreme „strah da vakcine izazivaju autizam – što apsolutno nije tačno“, a da takve „informacije“, posebno posle kovida, iznose i pojedini lekari, specijalisti, što je, kako je rekao, „poražavajuće“.

Prema njegovom mišljenju, u takvim slučajevima bi trebalo da reaguje Lekarska komora Srbije i da se tim lekarima oduzme licenca za rad zbog „zagovaranja antivakserskih ideja“.

„Zabrinjava što deca nisu pravovremeno vakcinisana, o čemu se ne govori toliko u javnosti. Kada dete ima 12 navršenih meseci, kada ulazi u drugu godinu života, tada treba da primi vakcinu MMR. Roditelji često samoinicijativno to prolongiraju, vode dete sa godinu i po ili sa dve godine, jer smatraju da može da izazove autizam, pa ih ne dovode dok ne progovore – što nije tačno, i može da dovede do toga da obole od nekih bolesti“, objasnio je epidemiolog.

Prema poslednjim podacima, opseg vakcinisane dece u Subotici je bio 90,15 odsto, a ranijih godina je on iznosio oko 95 odsto.

Fizičar Igor Smolić, koji se bavi statistikom i tumači statističke podatke, objavio je na Fejsbuku podatke o obuhvatu MMR vakcinom u poslednje dve godine, navodeći da je obuhvat od dve trećine u opštinama: Surdulica, Novi Pazar, Ćuprija, Kruševac, Novi Sad, Savski venac, Barajevo, Lazarevac, Stari grad, Merošina, Čukarica, Prokuplje, Malo Crniće, Vranje i Beočin.

„Svaka ozbiljna država bi na osnovu ovakvih podataka mogla lako suziti spisak pedijatara, načelnika i direktora domova zdravlja koji su odgovorni za narednu epidemiju malih boginja“, napisao je Smolić na Fejsbuku.

„Batut“: Potreban jasan stav države u uslovima intenzivnih antivakcinalnih aktivnosti

Institut za javno zdravlje Srbije napominje da strategija elemininacije malih boginja podrazumeva da vakcinacija MMR-om bude najmanje 95 odsto, uz obuhvat sa dve doze. Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da u Srbiji trenutno ne postoji mogućnost eliminacije morbila (malih boginja).

„Batut“ navodi da su epidemiološka situacija izazvana koronavirusom, mere izolacije i karantina koje su bile na snazi, kao i prostorna reorganizacija u zdravstvenim ustanovama doprineli padu obuhvata svim vakcinama, a samim tim i kolektivnog imuniteta.

„Tokom poslednje tri godine imunizacija planiranih godišta nije realizovana sa ciljnim obuhvatom. Nakupljanjem nevakcinisane dece, u broju koji odgovara kohorti rođenih na godišnjem nivou, stvaraju se uslovi za epidemijsko javljanje morbila“, upozorava „Batut“.

Iz Instituta dodaju da su odbijanje i odlaganje imunizacije, antivakcinalni lobi, kao i nagomilavanje osetljive nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, posebno tokom pandemije kovida 19, doveli u pitanje dostizanje eliminacije morbila, imajući u vidu da se naša zemlja klasifikuje kao endemska u Evropskom regionu SZO, kao i održavanje statusa zemlje bez dečije paralize, jer smo klasifikovani kao zemlja sa srednjim rizikom od ponovnog uspostavljanja transmisije virusa.

Institut za javno zdravlje Srbije ističe da država mora da ima jasan stav o investiranju u programe imunizacije, legislativu koja je usklađena sa regionalno definisanim ciljevima, ali i kanale komunikacije i koordinacije putem medija, kao i planove komunikacije u uslovima intenziviranja antivakcinalnih aktivnosti, treninge i edukacije zdravstvenih radnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare