U Srbiji 700.000 dijabetičara – polovina radno sposobno stanovništvo

Zdravlje 14. nov 202216:53 komentara
N1

Danas se obeležava svetski dan borbe protiv dijabetesa. Takođe, predstavlja ujedno i najveću kampanju posvećenu podizanju svesti o toj bolesti. Cilj je da promoviše važnost suočavanja sa dijabetesom kao ozbiljnom pretnjom po zdravlje stanovnika.

Procenjuje se da u Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 700.000 stanovnika. Marija Drašković je jedna od njih i već dve godine živi sa dijabetesom. Osim terapije koju su joj prepisali lekari, mora strogo da vodi računa o ishrani.

Povezane vesti

„Kada sam tek bila dijagnostikovana, bila sam na jako strogom režimu ishrane, ali trenutno pošto imam novu terapiju koja je prilagođena drugom tipu ishrane, ponekad dam sebi malo oduška i pojedem nešto što ima malo više ugljenih hidrata, ali u suštini trudim se da se hranim zdravo“, kaže Marija Drašković.

Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić istakao je da pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, bitno je da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju.

„Odnosi se na kontinuirano merenje glikemije, odnosno kao jedna nova merna jedinica. Spominje se Time in range – odnosno optimalno vreme u opsegu. To znači da vi imate merač, odnosno senzor koji vam šalje podatke na mobilni telefon ili na insulinsku pumpu, ukoliko je imate. I tako na svakih pet minuta imate očitavanje, odnosnu u periodu od 24 časa dnevno. Vi imate jedan sjajan grafikon, imate takozvanu krivulju koja vam pokazuje kako vam se u toku 24 časa kretao nivo šećera u krvi“, pojašnjava Opačić.

Inače, Srbija je druga od sedam zemalja centralne Evrope koja je 2019. godine uvela оbavezan Registar za dijabetes. Zašto je to važno objašnjava za N1, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

„Imaćemo svakog pacijenta u registru i tačno ćemo znati broj pacijenata i koje su njihove terapije i samim tim generalno i budžet, koji će biti usmeren ka osobama sa dijabetesom, trebalo bi uz pomoć registra da bude još bolje raspoređen da tačno znamo koliko novca odlazi na komplikacije dijabetesa“, kaže Opačić.

Takođe, pokrenuto je obnavljanje savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja. A zahvaljujući modernim aparatima koji pokazuju senzore za merenje glukoze u ćelijama više nije neophodno bockanje iz prsta i kalibracije.

U našoj zemlji šećerna bolest je peti vodeći uzrok umiranja. Približno polovina obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip dva dijabetesa sve češće javlja kod dece i adolescenata, kao posledica gojaznosti.