Udruženje: Kasne inovativne terapije za bubrežne bolesnike

Zdravlje 09. mar 202312:50 1 komentar
N1

Hroničnim bolesnicima je neophodno uvesti inovativne terapije na vreme, a ne u poodmaklom stadijumu bolesti, jer takav pristup dovodi do veće smrtnosti, izjavio je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Filipović povodom Svetskog dana bubrežnih bolesnika.

Povezane vesti

Filipović je na konferenciji za novinare rekao da smo posle nekoliko decenija tokom kojih je obavljano više stotina transplantacija došli do faze u kojoj se obavi nekoliko ovakvih intervencija.

On je dodao i da nas je do takve situacije doveo loš i nefunkcionalan sistem, kao i bavljenje birokratijom umesto čovekom.

Predsednica Udruženja transplantiranih pacijenata „Donorstvo je herojstvo“ Ivana Jović ukazala je da je  trenutno situacija loša jer ima 20 procenata više bubrežnih nego onkoloških pacijenata, odnosno dešava se jedna epidemija bubrežnih bolesti.

Da bi situacija bila bolja neophodna je prevencija, odnosno kontrola, kao i uvođenje adekvatne terapije na vreme, rekla je Ivana Jović.

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od dijabetesa „Plavi krug“ Bojana Marković rekla je da medicinska pomagala i inovativne terapije nisu dostupni svim pacijentima u dovoljnim količinama.

To dosta smanjuje kvalitet života, onemogućava ljude da normalno funkcionišu. Takva situacija neretko pravi socijalne slučajeve od ljudi koji zbog nedostatka adekvatne terapije ili medicinskog pomagala nisu u mogućnosti da rade, a mogli bi, navela je Marković.

Ona je istakla i da je inovativnu terapiju o trošku države dobilo oko 300.000 pacijenata i da to znači da je situacija bolja nego prethodnih godina, ali da je to daleko od idealnog.

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od hepatitisa i jetre – HRONOS Ivana Dragojević kazala je da su svi pacijenti oboleli od hepatitisa C u prošloj godini dobili inovativne terapije i da je to znantno popravilo kvalitet njihovog života.

Ne postoji gora stvar za pacijenta nego da kažete da nema terapije za njega jer jedino što svaki čovek želi je da bude zdrav, a da bi bio zdrav mora da ima terapiju. Uz svo uvažavanje ostalih problema, moramo raditi na tome da inovativne terapije budu dostupne svima, istakla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare