
Susamovo ulje poseduje snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Osim toga odličan je dodatak jelima.
Susamovo ulje, koje se dobija iz semenki susama, obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, B i E, i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, cink, bakar, mangan i selen.
Ovo ulje poseduje snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva.
Semenke susama se uspešno uzgajaju već više od 5.000 godina.
Neki izvori ukazuju nato da je ulje dobijeno iz njih korišćeno još 2.500 godina pre nove ere u dolini reke Ind, današnjem Pakistanu, piše Pun kufer.
Kroz vekove, susamovo ulje se koristilo za tretiranje osetljive i suve kože, kao i za lečenje kožnih promena izazvanih ekcemima i psorijazom.
Takođe, koristi se za zaceljivanje rana i ožiljaka, i kao preventivno sredstvo protiv pojave bora i prevremenog starenja.
Ovo ulje igra ključnu ulogu u mnogim kulinarskim kreacijama, posebno u azijskoj kuhinji.
Postoje dve osnovne vrste susamovog ulja: ono koje se dobija iz nesprženih semenki susama ima svetliju boju, blagi ukus i suptilnu aromu, te se često koristi za kuvanje i pečenje.
S druge strane, susamovo ulje koje potiče od pečenih semenki odlikuje se tamnijom bojom, intenzivnim orašastim ukusom i jakom aromom. Najbolje ga je dodavati u marinade i prelive.
Važno je napomenuti da nije preporučljivo dugo termički obrađivati druge namirnice sa tostiranim sezamovim uljem, jer može dati gorak i blago zagoreli ukus koji nije prijatan za konzumaciju.
Zato se obično dodaje pred kraj pripreme ili pri serviranju – svega nekoliko kapi ovog ulja može obogatiti supu, salatu, kuvanu testeninu i slična jela.
Orašasti ukus susama takođe se odlično uklapa u tradicionalno slatke recepte, pa ga neki koriste čak i za pripremu sladoleda i kolača.
Komentari ()
Vidi sve komentare