Vantelesna oplodnja – kada morate da se zapitate da li je vreme za to

Zdravlje 23. apr 202215:13 > 15:17 9 komentara
trudnica, trudnice, stomak, trudnoća, žena,
Shutterstock

Uz neograničene pokušaje vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete, u Srbiji je nedavno podignuta starosna granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života, u odnosu na dosadašnje 43. Nebojša Zečević, specijaliste ginekologije i akušerstva, rekao je u Novom danu da svaki par treba da se zapita koliko pokušava da ostvari trudnoću i ukoliko je to više od godinu dana normalnih odnosa - neka vrsta problema postoji. Ističe da je drastična razlika u uspešnosti nakon 42. godine, a da je trudnoća nakon 43. posebno posle 44. godine vrlo retka i neizvesna.

Mislim da je taj čin (produženje granice) koji se desio pre nekoliko nedelja pre svega psihološki važan za same parove i dodatni podstrek da se ne predaju, kaže doktor. „Sa naučne strane, nema preteranih efekata, jer nauka, medicina nema efikasna sredstva kojima na neki način može produžiti period rađanja. Velike studije  ukazuju da je trudnoća nakon 43. posebno posle 44. godine vrlo retka i neizvesna…. Mi ćemo učiniti sve da probamo da iz tih minimalnih šansi izvučemo maksimalno za te parove.“, naglašava gost Novog dana.

On navodi da je faktor godina i starosti žene – pojedinačno – najvažniji faktor za uspešnost vantelesne. Upitan o statistici, navodi da većina klinika svoje rezultate izražava za one do 39. i 40. godine, i s druge strane – od 39. odnosno 40. godine uspešnost.

„Najčešća uspešnost do 39. godine je 50 odsto, približno je i u regionu i u svetu, a nakon toga je zbirna dvadesetak – 21, 22 posto, ali dramatično se smanjuje nakon 42 godine… Ovo je prilika da se apeluje na one parove da se nikako ne oslanjaju na to da ukoliko do 40. godine ne ostane spontano trudna, onda će ići na vantelesnu oplodnju, morate znati da i vantelesna oplodnja nakon tog perioda postaje sve manje moćna i njeni reziltati su sve manji i manji“, naglasio je sagovornik N1.

Doktor kaže da su godišnje do tri pokušaja nešto optimalno – i sa medicinske strane i sa strane tehničke izvodljivosti. Vrlo je važna priprema za ulazak u program, dodao je. A sam program, kako kaže, traje od 17 do 25 dana i čeka se još 12 dana na finalni rezultat.

Doktor kaže da su rezultati oplodnje koje ima Srbija slični rezultatima u zemljama zapadne Evrope, a sa onima u regionu – veoma slični.

„Zaostajemo u oblasti donacija spermatozoida, jajnih ćelija, embriona i surogat materinstva. Imamo zakon koji je predvideo da reguliše ovu oblast ali zbog određenih podzakonskih akata – naša banka reproduktivnog materijala još uvek ne funkcioniše“, kaže dr Zečević.

Upitan o tome šta možemo da uradimo kako bismo očuvali reproduktivno zdravlje, kaže da su prevencija redovni ginekološki pregledi, izbegavanje rizičnih odnosa, razmišljanjae o rađanju na vreme, otkrivanje faktora rizika – kao što su insulinska rezistencija, policistični jajnici i regulisanje tih stanja gde se može uticati i prevencijom i lečenjem. Rano otkrivanje određenih poremećaja je važno, ali i to da pacijenti, nakon određenog vremena zajedničkog života, dođu do zaključka da im je potrebna pomoć, „potpuno je svejedno da li žena ima 32 ili 35 godina“.

Ali, ogromna je razlika ako ima 39 i 42. godine, tu je drastična razlika kad je u pitanju mogućnost da im se pomogne da zatrudne, dodao je.

Kaže da parovi treba da se zapitaju: Koliko dugo smo zajedno bez trudnoće i koliko dugo pokušavamo da ostvarimo trudnoću. To je ključno pitanje. „Ukoliko je to više od godinu dana normalnih odnosa – neka vrsta problema postoji, morate tražiti savet i pristupiti određenom lečenju“, rekao je.

Ne čekajte, ništa ne boli, proces je bezbolan i ima bolje rezultate što ste mlađi, dodao je dr Zečević.

Sagovornik N1 govorio je i o proceduri za vantelesnu oplodnju, za koju kaže da je uprošćena i da traje do par meseci. O tome detaljno u videu:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare