Važno pravilo „pet na dan“ – savet dr Katarine Bajec

Zdravlje 04. mar 202317:33 komentara
voće i povrće
Pixabay

U ovo doba godine razne boljke vrebaju pošto je sezona virusa. Otuda se i sve češće pominje pitanje jakog imuniteta. Ali u toj priči nema mesta za varke i prečice – šaka suplemenata svakog dana ne može da nam pruži pravu barijeru od bolesti. Ta zaštita mora da se gradi godinama. Dobra stvar u svemu je što sa jačanjem imuniteta možemo početi uvek. O tome kako uspeti u tome, Zadovoljna.rs razgovarala je sa doktorkom Katarinom Bajec.

Za početak, ona podseća šta je zapravo naš imunitet.

„Naš imunitet je jedan kompleksan sistem u kome učestvuju imunske ćelije i čitav niz supstanci i signalnih molekula. Na to da imuni odgovor na neki strani agens, odnosno antigen, bude adekvatan, utiče veliki broj faktora“, kaže doktorka.

Ona ističe da je jedna od prvih stvari koju mnogi dovode u vezu sa imunitetom – ishrana. I tu važe određena pravila.

„Pravilan unos određenih vitamina i minerala, ali i antioksidanasa, kroz raznovrsnu i balansiranu ishranu, jeste od izuzetne važnosti. Zbog toga je bitno da sve namirnice budu zastupljene u ishrani, da se poštuje pravilo ‘pet na dan’. To znači da pet porcija voća i povrća svakodnevno treba da se nađe na vašem jelovniku. Uz to, vrlo je važno da se obrati pažnja na adekvatan unos vlakana. S druge strane, treba izbegavati unošenje prerađene i procesovane hrane, kao i prerađene šećere.“

Pored ishrane, za zdrav imunitet jednako je važna redovna fizička aktivnost, ali i redovan san, na koji mnogi zaboravljaju.

„Studije su pokazale da su osobe koje ne spavaju dovoljno ili nemaju dovoljno kvalitetan san u većem riziku da se razbole nakon izlaganja virusima, posebno respiratornim. Nedostatak sna takođe nepovoljno utiče i na brzinu oporavka ukoliko se razbolite.“

Opširnije na Zadovoljna.rs.