Velika Britanija će i dalje koristiti vakcinu AstraZeneke

AstraZeneka
Andy Buchanan/Pool via REUTERS//File Photo

Uprkos novom istraživanju koje pokazuje da vakcina AstraZeneka nije delotvorno protiv južnoafričkog soja, Velika Britanija nastaviće da koristiti ovu vakcinu protiv kovida-19, saopštio je ministar Nadim Zahavi.

On je u ponedeljak za „Telegraph“ napisao da je britanska vlada „sigurna“ u svoj trenutni plan vakcinisanja i „zaštitu koju će pružiti svima protiv ove opake bolesti“.

Povezane vesti

„Moramo da budemo svesni da čak i kada vakcina ima manju efikasnost u zaštiti od zaraze i dalje postoji efikasnost protiv razvijanja teške bolesti, hospitalizacije i smrti“, i to je ključno za zaštitu našeg zdravstvenog sistema.

„Financial Times“ je u nedelju objavio da je vakcina koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Univerzitet u Oksordu značajno manje efikasna protiv južnoafričkog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je vakcina korisna protiv ekstremnih slučajeva tog soja, ali da ne sprečava zarazu, prenosi agencija dpa.

Južnoafričke zdravstvene vlasti su objavile da će zaustaviti vakcinisanje tom vakcinom i umesto toga sa naučnicima raditi na razvoju vakcine Džonson & Džonson.

U Britaniji je registrovano 147 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem.

AstraZeneka je u odgovoru na pisanja medija objavila da veruje da njena vakcina štiti ljude protiv teških oblika bolesti. Dodala je da je istraživanje sprovedeno samo na 2,000 mladih i zdravih ispitanika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus