Velika Britanija odobrila vakcinu protiv kovida za izvornu i omikron varijantu

Zdravlje 15. avg 202217:30 2 komentara
Shutterstock

Velika Britanija prva je odobrila vakcinu protiv kovida-19 koja cilja i njegovu izvornu i omikron varijantu.

Britansko regulatorno telo za lekove (MHRA) odobrilo je takozvanu bivalentnu vakcinu koju je osmislila američka farmaceutska kompanija Moderna u svrhu docepljivanja odraslih osoba.

Povezane vesti

Odluka agencije zasnova se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali da je “ buster“ izazvao „snažan imunski odgovor“ i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020., stoji u objavi.

Agencija ističe da je naučnom analizom utvrđeno da vakcina stvara dobar imunski odgovor protiv trenutno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5.

U objavi MHRA stoji da nova formulacija vakcine ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Dok postojeća vakcina protiv kovida-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su u pitanju hospitalizacija i smrtni ishod, ali efikasnost vakcine je oslabila kako se virus razvijao.

„Prva generacija vakcina protiv kovida-19 koja se koriste u Velikoj Britaniji i dalje pružaju veliku zaštitu od bolesti i spašavaju živote“, rekla je izvršna direktorka MHRA- Džun Rejn.

Ona je dodala da „nova dvovalentna vakcina nudi zoštrenije oruđe koje doprinosi zaštiti od ove bolesti, dok virus nastavlja da se razvija“.

Iz europske Agencije za lekove (EMA) očekuju da će vakcina prilagođena varijantama kovida biti odobrena u Evropskoj uniji do septembra.

Rekli su da će agencija ove jeseni razmotriti odobravanje vakcine koje cilja stariju varijantu omikrona BA.1, s obzirom na to da su vakcine koje specifično ciljaju novije podvarijante omikrona tek prošla deo kliničkih istraživanja.

Istovremeno je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila kako će zatražiti da se uz sve nove vakcine koje se koriste u Americi uključe i one protiv omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

Osim Moderne, kompanija Fajzer i njen partner Bajontek testiraju verzije svoje vakcine na bazi mRNK tehnologije, modifikovanog za borbu protiv omikronskih varijanti. U međuvremenu kompanija Sanofi i njen partner GSK rade na vakcini na bazi proteina koja cilja podvarijantu betu, koja je dominirala neko vreme prošle godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.