Vežbanje može da pomogne osobama sa artritisom

Zdravlje 08. maj 202213:31 > 13:32 1 komentar
Shutterstock

Vežbanje je dobro za ljude sa artritisom i trebalo bi da bude "osnovni tretman", savetuju nove smernice britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Može da bude bolno u početku, ali onda može da ublaži bol i pomogne osobama sa osteoartritisom da ostanu gipke, zdrave i vitke, kaže Nacionalni institut za zdravlje i negu (NICE).

Povezane vesti

Skeniranje nije potrebno za dijagnozu i ne preporučuju se jaki lekovi protiv bolova, piše BBC.

Osteoartritis je veoma čest. Do ovog stanja može doći kada se zglobovi oštete zbog povreda ili jednostavno dolazi s godinama. Prekomerna težina je još jedan faktor rizika.

Neki ljudi imaju blage simptome. Za druge bol, ukočenost i otok mogu da budu ozbiljni, što može da oteža vežbanje, ali prema novim smernicama NICE, fizička aktivnost bi trebalo da bude glavni tretman, a ne lekovi protiv bolova.

Humanitarna organizacija „Arthritis Action“ saopštila je da se nada da će smernice uveriti ljude sa osteoartritisom da je vežbanje dobro za njih.

Portparolka dr Vendi Holden rekla je da „mnogi pogrešno veruju da vežbanje može da naškodi zglobovima“.

„Ove smernice su veoma važne i nadamo se da će osnažiti pacijente i dati im više samopouzdanja da naprave zdrave promene koje će zaista pomoći da ublaže bol i samim tim poboljšaju kvalitet života“, rdodala je dr Holden.

Šta može da pomogne?

Vežbanje izgrađuje mišiće i može da pomogne ljudima da održe zdravu težinu, što je važno za upravljanje osteoartritisom.

Ako postoji bol, razmislite o korišćenju antiinflamatorne kreme ili gela ili uzimanja ibuprofena ili slične vrste nesteroidnih antiinflamatornih lekova, ali ne i jakog opioida, kaže se u savetu.

Humanitarne organizacije za artritis su zabrinute što se previše pacijenata stavlja na lekove protiv bolova umesto da im se pruži prava vrsta pomoći, bilo da je to terapija vežbanjem ili pravovremena zamena kuka ili kolena.

Komentari (1)

Vidi sve komentare