(VIDEO) Grupa mladih se kupala na Adi početkom februara: Kardiolog upozorava – opasno, a može da bude i kobno

Zdravlje 11. feb 202410:12 2 komentara
Shutterstock

Na društvenim mrežama pojavio se snimak prvih kupača ove godine na Adi Ciganliji. Iako pojedinci taj čin smatraju "hrabrim", kardiolog dr Predrag Mitrović je istakao da nagli ulazak u hladnu vodu može biti "koban" čak i za mlade ljude.

Početak februara je mnoge iznenadio temperaturama koje su iznad proseka.

To je očigledno bilo sasvim dovoljno da se grupa mladih okupa na Adi Ciganliji.

Na snimku objavljenom na Instagramu vidi se nekoliko njih koji se nisu libili da uđu u Savsko jezero usred zime.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели SERBIA LIVE – BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Bez obzira što je reč o mladima, dr Mitrović istakao je da nagla promena temperature nije zdrava za naše telo i da naš organizam na to reaguje.

„Ono što reaguje u našem organizmu su pre svega krvni sudovi koji se, ako je niska temperatura u spoljnoj sredini, naglo skupljaju. Oni se ne skupljaju samo u telu, već i oko srca, pa može doći do poremećaja ritma kod mlađih osoba, do pojave angine pektoris pa čak i do srčanog udara„, objasnio je kardiolog za N1.

Ukazuje da uprkos najavljenim visokim temperaturama, kupanje u hladnoj vodi može da bude „kobno“.

„Ta temperatura nije dovoljna da se naše telo prilagodi naglim ulaskom u vodu, dakle treba biti obazriv i to izbegavati. Ako to baš neko želi da radi mora da se postepeno privikava – da bude malo napolju, da se prvo malo pokvasi i to je proces koji bi trebalo da traje. U svakom slučaju u ovo doba godine se ne preporučuje“, upozorio je Mitrović.

Javnom preduzeću „Ada Ciganlija“ uputili smo pitanja – da li van sezone postoji kontrola kupača i zašto je opasno kupati se na Adi van sezone, ali do obljavljivanja teksta nismo dobili nijedan odgovor.

Kupališna sezona počinje uglavnom početkom juna ili kada temperatura vode dostigne 22 stepena, a završava se krajem avgusta kada se povlače spasilačka služba i dežurne ekipe Hitne pomoći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare