Vrste doručka koje bi trebalo izbegavati

Zdravlje 09. avg 202208:34 4 komentara
Sokovi
Pixabay

Doručak bi trebalo da bude najzdraviji obrok u toku danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim.

Ako želite da započnete dan ukusnim i zdravim doručkom i telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac samo trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Povezane vesti

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, pa ga obogatite sa malo žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se probavlja i siromašno je nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad.

Ako volite ujutru da pojedete pecivo, odaberite ono od celovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom, prenosi Zadoviljna.hr.

„Zidarski“ doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, takav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Ako volite ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.