Za spavanje na boku dobar jastuk je najvažniji

Shutterstock

Jastuci punjeni perjem najbolji su za one koji spavaju na boku, jer odgovaraju obliku vrata. Pretanki jastuci prouzrokuje savijanje vrata prema krevetu, a previše napunjeni dovode do toga da se vrat nađe u nepravilnom položaju, na gore.

Istraživanje je pokazalo da i do 74 odsto ljudi redovno spava na boku. Ali iako je uobičajen, ovaj položaj može na kraju da poremeti dobar san, dopinoseći bolovima u ramenima i grčevima u vratu.

Povezane vesti

Zbog toga je izuzetno važno da oni koji spavaju na boku pronađu odgovarajući jastuk.

„Trebaće vam jastuk koji se može da se prilagoditi obliku glave, vrata i ramena kako bi se sprečilo bilo kakvo pomeranje vrata“, objašnjava kiropraktičar B.J. Hardik.

Na taj način vaša kičma neće biti iskrivljena dok spavate.

Veličina i oblik jastuka

Hardik kaže da su jastuci punjeni perjem najbolji za one koji spavaju na boku, jer se oni najbolje prilagođavaju.

Što se tiče oblika, specijalista za medicinu spavanja i psihijatar dr Niši Bopal, preporučuje jastuk u obliku slova „U“ koji pomaže u držanju kičme u ravnom položaju, ali i bokova, piše Mind Body Green, prenosi 24sata.hr.

Kada je vreme da promenite jastuk?

Dr Ketrin Darli napominje da bi trebalo kvartalno čistiti jastuke i menjati ih svake dve godine. Jednom kad se vaš jastuk „istroši“, jednostavno vam neće pružiti potrebnu potporu.

Ona dodaje i da je važno pronaći jastuk koji odgovara baš vama i držati ga se.

„Svako treba da ima svoj  jastuk odgovarajuće veličine, umesto da partneri u krevetu dele iste jastuke“, ističe doktorka.

Pravilno postavljanje jastuka

Glavni cilj je da održite kičmu u ravnini. Kada spavate na boku, upotrebite duži jastuk ili opcije u obliku slova „U“, ili upotrebite nekoliko jastuka kako biste postigli sličan efekat.

Jastuk ispod glave – on bi trebalo da bude visine kolika je udaljenost od spoljne    strane ramena do uha ili ga namestite tako da se savršeno uklopi u to udubljenje.

Jastuk između kolena – to će obezbediti da vam se donji deo kičme ne iskrivi.

Jastuk pored sebe – dr Darli dodaje da može da bude korisno jer će vam poslužiti da  naslonite gornju ruku tako da vam se ramena ne izvijaju i ne savijaju na način koji bi mogao da dovede do toga da vam se vrat zgrči.

Komentari (2)

Vidi sve komentare