Zanemarivanje majke u detinjstvu utiče i na njene potomke

Zdravlje 24. jan 202119:07 0 komentara
Foto: Shutterstock

Majke koje su bile zanemarivane ili zlostavljane u detinjstvu mogu da prenesu svojoj deci neurološke tragove i kod njih je primećena veća veza među određenim delovima mozga, ali uticaj toga nije poznat.

Utvrđeno je da ovi međugeneracijski otisci utiču na razvoj mozga dece, što rezultira izmenjenim moždanim krugovima između amigdale – deo mozga koji obrađuje strah i anksioznost i dva druga područja mozga, prefrontalnom korteksu i prednjem leđnom cingularnom korteks – oba područja koja učestvuju u donošenju odluka i regulaciji osećaja, prenosi IFL Science.

Povezane vesti

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“.

„Ovi rezultati pokazuju da naš razvoj mozga ne oblikuje samo ono što se događa u našem životu, već na njega utiču i stvari koje su se dogodile našim roditeljima pre nego što smo uopšte i bili začeti – rekla je dr Kasandra Hendriks koja je vodila studiju.

Autori su proučavali 48 parova majki i deteta tokom prvog tromesečja trudnoće. Majke su dobile upitnik za procenu svojih dečjih trauma i nevolja, koje su uključivale iskustva emocionalne zanemarenosti i zlostavljanja u ranom detinjstvu. Svim majkama procenjen je trenutni nivo prenatalnog stresa, uključujući trenutnu depresiju i anksioznost.

Mesec dana nakon što su majke rodile, njihova deca su bila podvrgnuta snimanju mozga pomoću funkcionalne magnetnee rezonance u stanju mirovanja (fMRI), neinvazivne tehnike skeniranja mozga koja može da se koristiti na bebama dok spavaju.

„Rezultati skeniranja mozga mogu prikazati njegovo funkcionisanje u veoma ranom periodu života – rekla je dr Kameron Karter.

Autori studije otkrili su da su bebe majki koje su doživjele više emocionalne zapuštenosti u detinjstvu, prema upitniku na koji su majke odgovarale, imale više veza između moždane amigdale i kortikalnih regija.

Uzimajući u obzir stres, istraživači su otkrili što je majka bila više emocionalno zanemarivana, to je detetova amigdala bila međusobno povezanija sa frontalnim kortikalnim delovima mozga.

Ipak, još nije jasno kakav uticaj mogu da imaju snažnije povezane amigdala i frontalna kortikalna područja na bebe majki koje su doživele povećanu emocionalnu zanemarenost.

Neuronski potpis koji su primetili kod jednomesečnih beba emocionalno zanemarenih majki može da bude mehanizam koji dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Izgleda da emocionalno zanemarivanje majki u detinjstvu ostavlja neuronski trag kod njene bebe koji dete može predisponirati da lakše otkrije pretnju u okruženju gotovo od rođenja.

Istraživanja ilustruju da se međugeneracijski strah i teskoba mogu preneti sa majke na dete, međutim, posledice takvog prenosa još nisu jasne.

„Buduće studije koje prate decu pomoći će nam da shvatimo funkcionalni značaj ovih promena u radu mozga u smislu emocionalnog i socijalnog razvoja dece majki koje su zanemarivane u ranom detinjstvu“, objasnila je dr Kameron.