Zašto deca često favorizuju jednog roditelja?

Zdravlje 20. nov 202221:55 3 komentara
Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto deca favoriziraju jednog roditelja? Ako ste mislili da je to zato što dete voli više mamu ili tatu, mogli biste se iznenaditi jer je istina zapravo potpuno drugačija.

Deca, a posebno ako su mlađa od pet godina, se za zadovoljenje svojih potreba oslanjaju na svoju porodicu. Favorizovanje jednog roditelja u odnosu na drugog nije stvar lične prirode, tvrde stručnjaci, već se zasniva isključivo na osnovnim obrascima preživljavanja.

Povezane vesti

Kako piše „Tiny Beans“, jednom kada dete prepozna jednog roditelja kao ‘“dostupnijeg“ od drugog, nastoji da se izbori da tako i ostane jer je njegova potreba za brigom i  stabilnom vezom u tom slučaju presudna.

Dijete tako štiti i preferira odnos s jednim od roditelja jer mu se on pokazao konzistentnijim u pružanju rezultata. S tim se slaže i psiholog Sara Alperin.

„Favoriziranje jednog roditelja nema apsolutno nikakve veze sa nedostatkom ljubavi prema drugom roditelju. Ovo je isključivo oblik njegove sposobnosti da prepozna put manjeg otpora prema zadovoljavanju svojih osnovnih potreba. Mnogi roditelji znaju da se zabrinu jer misle da ih dete ne voli ili im nešto zamera, pa zbog toga preferira drugog roditelja, ali to nije istina“, objašnjava Alperin.

Ona dodaje da „ako ste roditelj kog dete ponekad gura od sebe, savetujem da mu ne zamerate, već mu dajte do znanja da ste dostupni ako vas na kraju ipak zatreba“.

Psiholog smatra da je važno da dete zna da poštujete njegov izbor i da ga volite, bez obzira na sve.

Dakle, kada deca jednom prepoznaju najpouzdaniji, najčvršći odnos s jednim roditeljem, osloniće se na njega jer je to u tom trenutku njima najjednostavnije rešenje. Isto tako, psiholog naglašava da se favorizovanje često menja s obzirom na to šta je u kom trenutku detetu važno i koje ga stvari zanimaju, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare