Zašto je detoks tela uoči praznika važan?

Shutterstock

Detoksikacija tela ima za cilj da podstakne vaš imuni sistem i pomogne vam da ostanete zdravi tokom praznika.

Većina ljudi je upoznata sa osnovama detoksikacije koje uključuju zdrave sokove, smutije, velike količine vode i zdravu ishranu. Iako zvuči jednostavno, većina ima problema sa održavanjem plana i rasporeda zdrave ishrane.

Povezane vesti

Sa sprovođenjem programa krenite jednu do dve nedelje uoči praznika, očistite telo, podstaknite imuno sistem i pripremite se za povećan unos kalorija. Pokušajte da uključite što više stvari sa liste i zasigurno ćete se osećati bolje.

Osim što ćete pripremiti telo, detoksikacija će vam dati snagu da se nakon praznika što pre vratite u svakodnevicu, piše centarzdravlja.hr, prenosi „City Magazine“.

Saveti za detoksikaciju tela

– Započnite svaki dan jednom do dve čaše vode s prstohvatom morske soli i limunovim sokom.

– Pre tuširanja uradite suvi piling tela: krenite od nogu prema srcu. To će podstaći vaš limfni sistem, ukloniti otrove iz tela, osloboditi kožu od izumrlih ćelija i otvoriti pore.

– Tokom tuširanja koristite hladnu i toplu vodu naizmenično u intervalima od 30 sekundi: tuširanje neka traje najviše pet minuta. Ovaj način tuširanja izvrstan je za podsticanje rada limfnog sistema i jačanje nervnog sistema.

– Pre upotrebe kozmetike i parfema, pogledajte njihov sastav: većina ih sadrži toksična svojstva. Za vreme detoksikacije, posebno se pridržavajte ove uputstava i koristite organsku kozmetiku.

– Ograničite unos kafe na jednu šoljicu dnevno i pobrinite se da je iz organskog uzgoja: ako imate potrebu za unosom veće količine kofeina, pokušajte da ga zamenite čajem od jasmina ili zelenim čajem. Poželjno je konzumirati čajeve bez kofeina. Idealan izbor za vreme detoksikacije je čaj od đumbira i nana.

– Jedite organske namirnice: birajte kvalitetno voće i povrće, piletinu iz domaćeg uzgoja i ribu iz divljeg ulova. Tokom sprovođenja programa obratite pažnju na kvalitet, a ne kvantitet namirnica

Obezbedite ishranu bogatu vlaknima

– Izbegavajte gluten, mlečne proizvode, soju i kukuruz: ove namirnice mogu da izazovu upalu i proizvedu sluz u organizmu. Takođe razmislite o uklanjanju svih žitarica iz ishrane za vreme trajanja programa.

– Iz ishrane u potpunosti eliminišite industrijski šećer: potrebu za slatkim nadomestite voćem. Takođe, pripazite na odabir voćki. Birajte plodove s nižim glikemijskim indeksom: bobičasto voće, jabuke i kruške. Šećeru u bilo kojem obliku slabi imuno sistem.

– U svakodnevnu ishranu uključite i zdrave sokove: napravite ukusan sok od maslačka, repe, đumbira, crvene paprike, belog luka i limuna. Pokušajte da izbegavate voćne sokove. Sok možete da pijete ujutro za doručak ili kao popodnevnu užinu.

– Pokrenite se: izaberite omiljeni oblik kretanja kao što je hodanje, biciklizam, pilates ili joga. Limfni sistem nema pumpu koja bi mu pomogla u uklanjanju otpada, stoga mu moramo pomoći kretanjem. Upišite se u teretanu ili odaberite brzo hodanje, te primenjujte barem 20 minuta dnevno.

– Usredsredite se na dah: svaki udah i izdah mogu da budu oblik detoksikacije. Svaki dan izdvojite najmanje pet minuta za duboko disanje iz dijafragme. Pronađite najudobniji položaj i fokusirajte se na lagane i duboke udisaje i još lakše izdisaje.

– Krenite ranije na spavanje: telo se regeneriše dok spavamo, zbog toga je bitno da spavamo sedam do devet sati. Imajte na umu da se telo najviše oporavlja između 10 sati uveče i dva sata ujutro. Ukoliko imate poteškoća sa spavanjem, isključite sva svetla sat vremena pre spavanja, istuširajte se, popijte čaj i udahnite par puta eterično ulje lavande

Komentari (0)

Vidi sve komentare