Zašto je spavanje na stomaku opasno za novorođenčad?

Zdravlje 04. maj 202118:57 > 20:01 5 komentara
Shutterstock

Dok uspavljujete bebu, čak i ako ste veoma oprezni i stavljate je isključivo na leđa, pazeći da joj bude dovoljno udobno da može mirno da spava, verovatno razmišljate o potencijalnim opasnostima.

Jednom kada vaše dete savlada prevrtanje na bok, često ćete ga pronaći kako leži na stomaku i mogli biste da se zapitate koliko je to pravilan i siguran položaj za spavanje. Iako vam se može učiniti da je bebi tako najudobnije, bolje je da ne praviti tu grešku.

Povezane vesti

Najsigurniji položaj tokom spavanja novorođenčadi

Spavanje na leđima je najsigurnije – to je osnovno pravilo. Nekoliko studija je sprovedeno da bi se razumelo koji je najbolji položaj ležanja za bebe i otkriveno je da spavanje na stomaku zapravo povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Iako je broj takvih nesreća relativno nizak, oprez je neophodan, Kada vidite da beba leži na stomaku, okrenite je na leđa.

Prema preporuci Američke akademije za pedijatriju, poželjno je forsirati bebu da spava na leđima, naročito tokom prve godine. Između ostalog, ležanje na leđima pomaže poboljšanju protoka vazduha u telu.

Iako mnogi roditelji strahuju da bi ovaj položaj mogao da poveća rizik od gušenja, prema mišljenju stručnjaka, ne bi trebalo da budete zabrinuti jer  anatomija disajnih puteva novorođenčadi i refleks začepljenja to sprečavaju.

Kada je bezbedno da beba počne da spava na stomaku?

Prema mišljenju stručnjaka, beba mora da nastavi sa spavanjem na leđima sve do godinu dana. U slučaju da se u snu okrene na stomak, morate je vratiti na leđa. Nakon što bebe napune jednu godinu i mogu samostalno da sede, bez oslonca, to znači da im je ojačan sistem glave i trupa i lako ih mogu kontrolisati, piše Times Of India.

Dakle, čak i kada bi počele da se guše tokom sna, lako bi mogle da se vrate u udoban položaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare