Zašto nije dobro jesti kokice iz mikrotalasne rerne?

Zdravlje 19. mar 202119:16 11 komentara
Foto: Shutterstock

Kesice u koje se pakuju kokice za mikrotalasnu rernu sadrže brojne hemikalije, a problem je i u njihovom dodatku soli, masnoća i drugih sastojaka zbog kojih se ovakve kokice svrstavaju u grupu opasne hrane.

Gledanje dobrog filma ili utakmice u društvu najčešće podrazumeva i konzumiranje najpopularnijih grickalica – kokica.

Povezane vesti

Kokice su prirodno zdrave namirnice, ali način na koji se pripremate je važan. Onaj starinski, s uljem u loncu na šporetu je daleko najpoželjniji, tvrde stručnjaci koji su zabrinuti zbog povećanja prodaje kokica za mikrotalasnu rernu.

Kokice iz mikrotalasne okarakterisane su kao zaista loša hrana, koja sadrži brojne hemikalije, loše masnoće, pa čak i toksine.

Kesica u kojima se pakuju ispuštaju hemikalije

Dok su kokice u koje jedete u biskopu štetne, ne zbog načina pripreme, već zbog čak 1.160 kalorija i količine masti dovoljne za tri dana u jednoj merici, kokice za mikrotalasnu rernu daleko su opasnije zbog kesica u kojoj se nalaze, upozorava u svom saopštenju, objavljenom na službenim stranicama, Američka agencija za hranu i lekove (FDA). Perfluorooktanska kiselina glavni je krivac za to.

Supstanca za koju su mnoga istraživanja pokazala da je štetna, nalazi se u papirnatoj kesici u kojoj kokice stavljamo u mikrotalasnu rernu, a služi da bi zadržala masnoću unutar kesice.

Osim toga, često se koristi i za zavijanje ostale masne hrane, kao što je slučaj i kod brze hrane. Fluoropolimeri, koji su često prozivani kao opasnost koja vreba iz teflonskih tiganja, nisu ni upola opasni kao ono što se krije u masnom papiru, na primer kokica za mikrotalasnu rernu.

Testiranja na životinjama takođe su pokazala da ta hemikalija povećava rizik od karcinoma jetre, testisa i pankreasa kod životinja.

U njima je masnoće za ceo dan

Proizvođači više ne koriste transmasnoće u svojim proizvodima od kokica, ali neki sada umesto njih koriste palmino ulje, piše Eatthis.

To nije dobro za zdravlje vašeg srca.  Jedno istraživanje iz 2015. objavljeno u časopisu „The Journal of Nutrition“ ukazuje na to da palmino ulje povećava LDL holesterol više od biljnog ulja zahvaljujući višem udjlu zasićenih masti.

Ali bez obzira na toda li je palmino ulje ili biljno ulje na spisku sastojaka kokica za mikrotalasnu rernu, velika je verovatnoća da ćete pojesti dobru količinu masnoća kad ih pojedete.

Neke od najgorih kesica kokica za mikrotalasnu rernu sadrže između četiri i šest grama zasićenih masti po obroku, što čini između 20 i 30 oasto vaše dnevne vrednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali da unesete za  ceo dan.

Višak soli

Da li ste proverili količinu natrijuma na kesici kokica za mikrotalasnu rernu? Ako nije navedeno na pakovanju, trebalo bi da imate na umu da je biste mogli da unesete više od 300 miligrama natrijuma po obroku.

Idealan dnevni unos natrijuma je 1.500 miligrama po Američkom udruženju za srce, tako da je to 20 odsto dnevnog unosa u samo jednom malom međuobroku.

Studije su pokazale da je ishrana sa više natrijuma povezana s hipertenzijom. Studija objavljena u časopisu „American College of Cardiology“ ukazuje na to da višak natrijuma možeda utiče na  različite sisteme u organizmu, prouzrokujući štetne efekte na mozak i bubrege, zajedno s kardiovaskularnim sistemom.

Kalorijska bomba

Kokice za mikrotalasnu rern po pravilu imaju dvostruko više kalorija od kokica koje se pripremaju u aparatu. Tako u osnovi zdrava i niskokalorična namirnica postaje kalorijska bomba ako se radi o kokicama iz mikrotalasne rerne koje mogu da budu veoma slane, zaslađene ili s puno masti.

„Kokice pravite na starinski način, a kako bi one bilo još zdravije nemojte preterivati kada je u pitanju količina soli“, ističe toksikolog Olga Naidenko.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare