Zašto se javlja osećaj nadutosti kada pojedemo salatu?

Zdravlje 12. maj 202122:12 > 22:14
Shutterstock

Posuda puna lisnatog povrća sve češće je deo jelovnika ljudi koji nastoje da se zdravo hrane. Ali ako se posle pojedene salate osećate tromo i naputo, morate da znate da se to događa zbog creva koja se trude da probave velike količine sirovog povrća.

„Salate su izvor vlakana“, navodi Well and Good.

„Iako su ona za vas izvrsna, u prevelikim količinama mogu da se „zaglave“ u probavnom traktu“, pojasnila je gastroenterolog dr Robin Čutkan.

Povezane vesti

„Da biste rešili taj problem, povrće možete pre konzumiranja malo prokuvati na pari. Osim toga, spanać je dobar odabir jer je lakši za creva“, predlaže doktorka.

Recept za neprijatnost u crevima je dodavanje karfiola, brokolija i mahunarki u vašu salatu.

„Pasulj i leblebije morate prvo isprati i ostaviti da se odstoje u vodi. Skuvajte ih i onda će imati bolji ukus, biti hranljivi i manje će podsticati proizvodnju gasova, za razliku od konzerviranog pasulja“, dodala je.

Savet stručnjaka za zdravlje probave dr Vinćenta Pedra je da salati dodate enzime koji će podstaknuti probavu.

„Nedostatak probavnih enzima, koji razgrađuju makromolekule hrane u manje blokove, otežava probavu i potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka. U osnovni, ako se često javljaju nadutost i gasovi, možda je krivac nedovoljan broj enzima“, objasnio je i dodao da godine imaju ulogu u proizvodnji istih.

„Stariji od 50 mogu da proizvode manje ovih vitalnih jedinjenja, što znači da je njihovo dodavanje ishrani ključno“, rekao je dr Pedre.

Komentari (0)

Vidi sve komentare