Zašto smo gladniji nakon što pojedemo proteinsku pločicu?

Zdravlje 17. maj 202407:47 4 komentara
Shutterstock/Ground Picture

Reklamiraju se kao obrok u pokretu, a neki su čak označeni kao „dokazano da pomažu u suzbijanju apetita“. Ali mnogi tvrde da se osećaju gladnije nakon što pojedu proteinsku pločicu. Zašto?

Mnogi treneri i nutricionisti će savetovati klijente da jedu proteinske pločice jer su proteini zasitniji od masti i ugljenih hidrata. Ali dijetetičari veruju da je problem u sukralozi. To je zaslađivač koji se često koristi u proizvodnji proteinskih pločica.

„Lično, ne jedem sukralozu i minimalno konzumiram aditive, upakovane i prerađenu hranu. To su krivci za prejedanje“, kaže dijetetičarka Kejti Lopez za „Daily Mail“.

Njen predlog su pločice sa najmanje deset grama proteina i celih sastojaka koji ne sadrže sukralozu. Konzumiranje veštački zaslađene hrane može zapravo da poveća apetit, čak i ako zaslađeni proizvod sadrži veliku količinu proteina.

Nedostatak kalorija u sukralozi, zajedno sa izuzetnom slatkoćom, dodatno podstiče apetit i osećaj da treba više da jedemo, objašnjavaju stručnjaci.

Istraživači sa Jejla rekli su da proteinske pločice sukraloze, uprkos njihovoj popularnosti i obećanju da će pobediti glad, zapravo mogu povećati želju za slatkom hranom.

„Nekoliko studija je pokazalo da životinje koje konzumiraju hranu sa visokim sadržajem sukraloze kasnije pojedu više hrane, uprkos tome što unose dovoljno kalorija da bi bile site“, napisali su.

Sukraloza je oko 600 puta slađa od konzumnog šećera i ne sadrži kalorije. U upotrebi je od 1999. godine, a omiljen je među pojedincima koji žele da smanje unos šećera. Nalazi se svuda: u pecivima, pićima i žvakaćim gumama, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare