Četiri zdrave namirnice za grickanje koje mogu da smanje rizik od srčanog udara

author
index.hr
26. apr. 2024. 06:55
>
15:40
crna čokolada
Shutterstock | Shutterstock

Mnogi ljudi vole da grickaju tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju dok gledaju filmove i serije.

Grickanje se obično povezuje sa nezdravom hranom kao što su čips, kokice, keks i slična hrana. Sve ove namirnice sadrže zasićene masti, dodat šećer i natrijum, koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja, pa u ishranu treba uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickalicama i istovremeno pozitivno delovati na zdravlje.

Nutricionista Sidhant Bargava izdvojio je primere nekoliko namirnica koje možemo da grickamo, znajući da koristimo ukupnom zdravlju tela. Bargava je izdvojio najbolje grickalice, a svako će sigurno pronaći bar jednu opciju za sebe.

Orašasti plodovi


1676208372-shutterstock_1265286262.jpg
Shutterstock | Shutterstock



Orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi, pistaći i druge vrste orašastih plodova, sadrže zdrave masti. Pored masti, orasi sadrže vlakna i antioksidante koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i na taj način smanjuju rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Semenke


Čia semenke
Shutterstock | Shutterstock



Semenke su još jedna hrana koju mnogi ljudi vole, ali ne jedu tako često. U ishrani treba da se nalaze namirnice poput čia semena, lanenog semena i semena bundeve, koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilno funkcionisanje srca, prenosi The Health Shots.

Bobičasto voće


1659336634-shutterstock_321102602.jpg
Shutterstock | Shutterstock



Ovo voće pozitivno utiče ne samo na srce, već i na opšte zdravlje. Namirnice kao što su borovnice, jagode, maline, kupine i druge vrste bobičastog voća su bogate antioksidansima i vlaknima. Ova jedinjenja pomažu u sprečavanju nastanka upale, a samim tim i razvoja raznih bolesti.

Crna čokolada


1645054031-shutterstock_1169847550.jpg
Shutterstock | Shutterstock



Možda će neke iznenaditi da je i crna čokolada na listi nutricionista. Nutricionista preporučuje da izaberete crnu čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaa, prenosi Index.hr.

"Crna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali pazite na kalorije i nivo šećera u čokoladi", savetuje nutricionista.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama