Žene koje su napunile 45 imaju prioritet za VTO, rok za komisiju 31. oktobar

Zdravlje 26. jul 202213:29 0 komentara
Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom je podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju (VTO) o trošku države, tako da šansu da pokušaju da postanu majke imaju žene do 45 godina starosti. Marija Arizanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo za N1 ističe da će prioritet za zakazivanje komisije imati žene koje su 45 godina napunile od 27. maja do 30. avgusta ove godine.

Pročitajte još:

„Sve žene koje su u međuvremenu od 27. maja do 30. avgusta napunile 45 godina moći će da se jave na komisiju. Njima će se komisija zakazivati po prioritetu i to najkasnije do 31. oktobra“, istakla je Arizanović za N1 i dodala da do tog datuma treba da dobiju potvrdu za ispunjenost uslova za VTO.

Ona dodaje da žene koje u ovom periodu pune 45 godina ne bi trebalo da imaju probleme sa zakazivanjem, jer je i do sada bila praksa da se prvo zakazuje ženama koje su na starosnoj granici, kako čekajući termin ne bi izgubile svoje pravo.

Upitana da li postoji objašnjenje zašto se od odluke RFZO da se starosna granica podigne do donošenja Uredbe i Pravilnika čekalo od maja do sada, sagovornica N1 kaže da objašnjenja nema, ali da je dobro što su sve žene koje su u toj „rupi“ izgubile vreme sada dobile šansu da pokušaju da se ostvare kao majke.

Kada je u pitanju saradnja sa Vladom Srbije, Arizanović kaže da iako se nekada čini da iz Vlade nisu zainteresovani, udruženje je uvek dobijalo pomoć kada zatraži.

Sagovornica N1 navodi da u Srbiji još nije zaživela donacija koja bi omogućila parovima bez svog reproduktivnog materijala da se ostvare kao roditelji.

„Donacija je najavljena, ali u Srbiji nije zaživela“, kaže Arizanović i dodaje da je najavljen uvoz reproduktivnog materijala iz jedne banke iz Španije i dve iz Danske, ali da nema zvanične informacije kada će se to desiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!