Gde je danas devojčica sa jedne od najupečatljivijih fotografija na svetu

N1 specijal 24. jun 202213:26 11 komentara
Šarbat Gula
Profimedia

Šarbat Gula, koja je već odavno odrasla, još uvek je svetu poznata kao "avganistanska devojčica". Godine 1985, samo godinu dana nakon što je njen prodorni smaragdni pogled ovekovečio ratni fotograf Stiv Mekjuri (Steve McCurry), postala je međunarodni simbol vihora rata i podeljenog Avganistana. Gde je i šta danas radi 50-godišnja Avganistanka?

Sa prodornim zelenim očima krasila je naslovnicu National Geographica. Fotograf nije znao ime 12-godišnje devojčice, koju je pronašao u pakistanskom izbegličkom kampu, niti 17 godina kasnije, sve do 2002. godine, kada je s televizijskom ekipom otputovao u Pakistan u potrazi za ponovnim pronalaženjem zelenooke devojke. Njenu fotografiju su pokazivali svuda i nadali se da će je neko prepoznati. Šarbat Gulu su tada konačno ponovo sreli u brdovitom avganistanskom svetu, piše N1 Slovenija.

„Vreme i teškoće izbrisali su njenu mladost. Njena koža izgleda kao životinjska koža. Crte njene vilice su se smekšale. Oči, međutim, još uvek blistaju; to nije omekšalo“, rekao je Mekjuri za National Geographic 2002. godine.

U to vreme, pre dvadeset godina, Gula se još živo sećala trenutka koji je ratni fotograf uhvatio u fotografski objektiv. Setila se ljutnje koju je tada osećala. Čovek koji ju je slikao bio je stranac. Nikada ranije nije bila fotografisana, a ni posle je niko nije fotografisao sve dok se sedamnaest godina kasnije nije ponovo susrela sa fotografom, prisetila se Gula za prilog u časopisu National Geographic.

I Mekjuri se dobro sećao trenutka kada je uhvatio njen smaragdni pogled. Svetlost je bila blaga. Izbeglički kamp je bio samo more šatora. Sramežljivu devojčicu primetio je u šatoru prilagođenom za školske časove. „Nisam mislio da će fotografija ove devojčice biti toliko drugačija od svega što sam snimio tog dana“, rekao je Mekjuri, prisećajući se jutra 1984. godine.

Steve McCurry
Profimedia

Beg od rata, zatvor i proterivanje

Šarbat Gula je siroče rođeno u avganistanskom plemenu Paštuna. Oni su dugo vremena smatrani najrasprostranjenijim narodom u današnjem Avganistanu, a tradicionalna domovina Paštuna nalazila se istočno, južno i jugozapadno od avganistanske prestonice. Kako su još napisali u katalogu objavljenom prilikom izložbe „Avganistan – slovenski pogledi u Slovenskom etnografskom muzeju“, Paštuni su takođe bili podeljeni na mnoga plemena, od kojih su mnoga bila nomadska.

Gula je, kao i mnoge druge avganistanske devojčice, dolazila iz porodice pogođene ratnim vihorom. Kada je njena zemlja bila uhvaćena u šake sovjetske invazije i kada su njeni roditelji izgubili živote, verovatno je imala samo šest godina.

„Rusi su bili svuda. Ubijali su ljude. Nismo imali izbora“, odgovorio je njen brat pre nekoliko godina na pitanje zašto su napustili Avganistan. U pratnji bake prepešačili su mnoge vrhove prekrivene snegom i uputili se u susednu zemlju.

Sve do 2014. Gula je živela u Pakistanu, ali se sakrila kada su je vlasti optužile da je kupila falsifikovanu pakistansku ličnu kartu. Gula je prvo dospela iza rešetaka, a zatim su pakistanske vlasti naredile njenu deportaciju i vratile je nazad u Kabul.

Gula je tada rekla da ne bi došla iza rešetaka da njen lik nije ovekovječen na naslovnici svetski poznatog magazina. Humanitarne organizacije tada su takođe najoštrije osudile odluku pakistanske vlade da Gulu vrati u domovinu, ali je tadašnji avganistanski predsednik Ašraf Ganiza za nju priredio prijem u predsedničkoj palati i uručio joj ključeve novog stana koji finansira država.

Profimedia

Gula je živela u Avganistanu sve do kraja prošle godine, kada su se zbog brojnih uspešnih talibanskih ofanziva mnogi Avganistanci odlučivali na bekstvo.

U novembru prošle godine, nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, iz kabineta italijanskog predsednika Maria Dragija objavili su da je Italija organizovala evakuaciju 50. godišnjakinje jer je zatražila pomoć pri napuštanju zemlje. Kako su tada najavljivali, italijanska vlada je trebalo da joj pomogne da se integriše u tamošnje društvo.

Danas 50-godišnja Gula majka je petoro dece, šesto je umrlo već u detinjstvu. Svi su rođeni u dogovorenom braku sa suprugom Rahmatom Gulom, za kojeg se udala sa 13 godina. Rahmat se priseća da su u brak stupili sa njenih 16 godina.

Na naslovnoj strani časopisa National Geographic ispod njene fotografije pojavio se samo kratki natpis, „progonjene oči koje govore o strahovima avganistanske izbeglice“, a Šarbat Gula postala je simbol straha i bega od rata.

Fotograf Stiv Mekjuri je u februaru takođe imao izložbu u okviru fotografskog festivala Xposure, koji se održava u Emiratu Šardža, trećem najvećem gradu po broju stanovnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavna tema festivala bile su klimatske promene i skretanje pažnje na njih kroz fotografiju, a gosti su bili i drugi svetski poznati fotografi koji fotografišu ratne sukobe, izbeglice i snimaju lične priče. Festivalu je prisustvovala i ekipa N1 Slovenija.