Preminulo mladunče Piruz, jedan od poslednjih azijskih geparda na svetu

Svet 28. feb 202310:33 8 komentara
Iranian Department of Environment / AFP

Jedan od poslednjih azijskih geparda na svetu uginuo je danas u Iranu i rastužio Irance koji su zavoleli to desetomesečno mladunče rođeno u zatvorenom 2022. godine.

Životinja nazvana Piruz (pobednički na persijskom) bila je primljena u centralnu veterinarsku bolnicu u četvrtak zbog problema sa bubrezima, i uginula je posle dijalize, prenela je agencija Irna.

„Jako smo tužni zbog gubitka Piruza i neuspeha svih naših napora da ga spasemo“, rekao je šef bolnice doktor Omid Moradi.

Piruz je postao nacionalni ponos od kada je rođen u maju 2022. u rezervatu na istoku Irana pod nadzorom iranske ekološke agencije. On je bio jedini od tri preživela mladunca u okotu prvih geparda u zatvorenom u Iranu.

Iran dugo pokušava da spase azijskog geparda, jednu od kritično ugroženih vrsta na svetu. Ujedinjene nacije pomažu vladi da pojača napore da spase tu vrstu.

U Iranu je ostalo samo još oko 12 azijskih geparda, vrste koja je u opasnosti od izumiranja, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Gepard je najbrža životinja na svetu i može da dostigne brzinu od 120 kilometara na čas. Još se može naći u nekim delovima južne Afrike, ali je takoreći nestao iz Severne Afrike i Azije.

Iran jedna od poslednjih zemalja sveta gde azijski gepardi žive u divljini pokrenuo je program zaštite u 2001. godini koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare