Koliko je teško postati programer, ali stvarno?

Promo 03. avg 201818:55 > 19:00
Izvor: Promo

Različite povlastice u kojima programeri uživaju: odlična zarada, fleksibilno radno vreme ili mogućnost da uvek pronađu novi posao za mnoge predstavljaju opis idealne karijere. Međutim, i pored toga, mnogi ljudi koji maštaju o pomenutim dobrobitima često imaju nedoumicu da li da se upuste u avanturu zvanu programiranje.

Glavni razlog za takvu neodlučnost krije se, pre svega, u stereotipu da je učenje programskih jezika teško i da je ovo oblast rezervisana isključivo za genijalce. Međutim, realna slika o programiranju je potpuno drugačija.

Programiranjem može da se bavi SVAKO

Pre svega: za razliku od nekih davnih vremena, danas nije neophodno da odlično znate matematiku da biste postali programer. Savremeni programski jezici znatno su dostupniji i jednostavniji kako za usvajanje, tako i za rad.

Internet i softver za učenje na daljinu prilično su olakšali čitav proces usvajanja programerskih znanja: početnici sada imaju priliku da savladaju programski jezik sa bilo kog mesta sa internet konekcijom. Ipak, i pored toga, učenje uz nadzor vrhunskih stručnjaka koji imaju iskustva u prenošenju znanja i dalje je jedan od najefikasnijih načina za započinjanje uspešnog puta ka IT vrhu. Upravo zato najbolje škole nude mogućnost učenja na daljinu uz stalnu podršku profesora.

Put do prvog programskog koda kraći je nego što mnogi misle

Iako prvi susret početnika sa programskim kodom može delovati pomalo obeshrabrujuće, već nakon nekoliko nedelja učenja po najsavremenijim IT programima situacija će biti potpuno drugačija. U tom periodu steći ćete osnovno znanje koje će vam pomoći da razumete kako funkcionišu kodovi i, samim tim, bićete spremni da samostalno kreirate neke od njihovih najjednostavnijih verzija.

Kako vreme vašeg usavršavanja bude odmicalo, ne samo da ćete sve više razvijati postojeće veštine i usvajati novo znanje već ćete dobiti i neophodno samopouzdanje da i vi možete postati programer. Trenutak u kome budete počeli da razmišljate kao računar prvi je znak da ste već prešli polovinu puta ka svom cilju. A odatle je već sve lakše.

Opredelite se za programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Jednostavnost i lakoća sa kojom ćete postati uspešan programer zavise umnogome od odluke koji programski jezik ćete učiti. Učenje PHP-a je najjednostavniji način da steknete neophodno znanje da biste se bavili web programiranjem. To je i prilika da već na početku karijere zarađujete oko 685 evra, koliko iznosi prosečna plata za početnike koji rade u ovom programskom jeziku.

Pisanje programa u C# jeziku takođe je prilično jednostavno, zbog čega je ovaj programski jezik jedan od najpopularnijih u svetu. Reč je o objektno orijentisanom jeziku u kome ćete moći da programirate za web i radite na razvoju video-igara i Microsoft programa. Početnici u C# zarađuju oko 740 evra.

Ukoliko maštate o tome da kreirate igrice i aplikacije za desktop ili Android uređaje, programski jezik Java omogućiće vam da ostvarite svoje snove. Činjenica da je reč o najtraženijem programskom jeziku na IT tržištu govori da ćete, pored toga što nećete čekati na posao, imati priliku i da svoja znanja odlično naplatite. Početna plata za Java junior programere u proseku iznosi 671 evro, a nakon samo nekoliko godina iskustva ovu sumu možete znatno uvećati.

Koliko je vremena potrebno za učenje?

Za razliku od stereotipa da su za programiranje potrebne godine i godine učenja, istina je sasvim drugačija. Bez obzira na to za koji programski jezik se odlučite, uz školovanje po adekvatnom programu možete ga savladati već nakon godinu dana. Znanje koje usvojite u tom periodu omogućiće vam profesionalni uspeh u IT svetu. Ono što je najvažnije jeste to što će vam uz poznavanje jednog programskog jezika savladavanje svakog sledećeg biti sve lakše. Svaki novi jezik koji naučite u velikoj meri će poboljšati vaš status i zaradu u digitalnom svetu. Mnogi uspešni programeri jednom su bili tu gde ste i vi sada. Na vama je samo da uradite ono što su oni već učinili – da počnete sa učenjem željenog programskog jezika.