Nastavljene blokade puteva kod Čačka koje su zaustavile izgradnju auto-puta

Promo 06. avg 202213:4013 komentara
Nova.rs/Ljubica Sokić (arhiva)

Blokade magistralnog i regionalnog puta kod Čačka i Lučana nastavljene su i danas, čime su nezadovoljni meštani sela Pakovraće, Lisice i Negrišori zaustavili izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega. Meštani sela Pakovraće kod Čačka šesti dan za redom blokiraju magistralni put za vozila izvodjača radova na izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju i 26. dan blokiraju firmu "Cemprom" za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju tog puta.

Meštani Pakovraća su rekli da će blokade magistralnog puta i firme za proizvodnju betona trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta i da i dalje „čekaju odgovor“ od vlade Srbije i direktora Javnog preduzeća (JP) „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka sa kojim su pre tri dana razgovarali o zahtevima.

Povezane vesti

Drobnjak je posetio nezadovoljne meštane Pakovraća drugi dan blokade magistralnog puta i obećao da će se založiti u vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi opštinskog suda, odnosno da „Putevi“ odustanu od žalbe pred višim sudom na presudjenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi“ uložili žalbu višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponudjena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje blokiraju firmu „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju auto-puta, a blokadu su počeli pre 24 dana jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom reginalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 16 dana počeli meštani tih sela zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su „uništeni“ prilikom izgradnje auto-puta.

Komentari

Vaš komentar