U Sarajevu obeležena godišnjica zločina na Kazanima

Region 25. okt 201513:15 > 13:20
Anadolija

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije održalo je ispred sarajevske katedrale performans povodom godišnjice zločina nad građanima srpske i hrvatske nacionalnosti na Kazanima, na Trebeviću kod Sarajeva.

Ispred katedrale je istaknuta crna zastava na kojoj je belim slovima ispisano „Sećamo se žrtava na Kazanima – Odgovornost“.

Koordinator udruženja Edvin Kanka Čudić je rekao novinarima da se na taj način želi podsetiti na zločin koji se desio na Kazanima, jer je, kako je istakao, postojala politika poricanja zločina ili se o tome „ćutke govorilo“.

„Cilj nam je podsetiti građane Sarajeva na zločin koji se desio na Kazanima. To su bili naši sugrađani i trebalo bi da postoji ulica, da se postavi spomenik žrtvama na Kazanima“, naglasio je on.

Po njegovim rečima, osim Svetozara Pudarića iz SDP-a BiH, u odavanju pošte žrtvama trebalo bi da budu uključeni i ostali predstavnici vlasti, prvenstveno iz reda bošnjačkog naroda, pre svega član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Iz jame Kazani ekshuimirano je 29 osoba, ali tačan broj žrtava do danas nije utvrđen.

Zločin u Kazanima su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, od 1992. do 1993. godine.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Topalović je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bekstva.

Opširnije čitajte na ba.n1info.com