Austrija počela da priprema ogradu na granici sa Slovenijom

Region 07. dec 201516:54 > 21:51
Marko Jurinec/PIXSELL

Austrija je u ponedjeljak počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od 4 km na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolirala prolazak migranata, što je prvi takav slučaj između dviju zemalja u schengenskom prostoru, izvijestio je AFP.

Austrija je u ponedeljak počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od četiri kilometara na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolisala prolazak migranata, što je prvi takav slučaj između dveu zemalja u šengenskom prostoru, javio je AFP.

Austrijska koaliciona vlada socijaldemokrata i konzervativaca objavila je 13. novembra, pre pariskih napada, da će na dužini od 3,7 km postaviti ogradu visoku dva metra, bez bodljikave žice. Pripremni radovi počeli su na graničnom prelazu Spielfeld, na jugu zemlje, postavljanjem nosača.

Austrijska vlada je objavila da će se ograda moći „brzo ukloniti“ i da je „u skladu s Šengenom„. No ova će ograda ipak biti prva takva između dveu zemalja u prostoru slobodnog kretanja.

Nakon Mađarske koja je jesenas postavljanjem bodljikave žice u celosti zatvorila za migrante svoju granicu sa Srbijom a zatim i s Hrvatskom, Slovenija se u novembru ogradila bodljikavom žicom prema Hrvatskoj, ali i dalje propušta migrante i izbeglice.