Hapšenja zbog ratnih zločina u Republici Srpskoj

Region 10. dec 201510:32 > 10:34
SIPA

Na području Novog Grada (Bosanski Novi) uhapšeno je pet osoba koje se terete za ratne zločine počinjene na tom području tokom 1992. godine nad Bošnjacima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Mirko Odžić i Milenko Brčin.

U saopštenju se navodi da se u Republici Spskoj sprovodi najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području i da se pored hapšenja vrše pretresi na četiri lokacije.

Pretresa se i zgrada policije, koja je pod stražom i kontrolom Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

U toku je pretres i u zgradi opštine Novi Grad i sedištu Komunalnog preduzeća, kao i na još jednoj lokaciji radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza iz ratnog perioda i „otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza“.

Na terenu su i istražioci Tužilaštva BiH, koji koordiniraju akcijom.

Petorica uhapšenih su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili zločin protiv čovečenosti.

Kao posledica počinjenih zločina, kako se navodi, desio se progon gotovo celokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa tog područja i ubijeno 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških telesnih i duševnih ozleda, a stanovništvo je uglavnom proterano na područje Hrvatske.Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio i živi u iseljeništvu širom BiH, Evrope i sveta, navodi se u saopštenju.