Haški sud odbio zahtev Orićeve odbrane

Region 10. dec 201520:28 > 20:37
Reuters

Haški tribunal odbio je zahtev odbrane ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića da se obustavi postupak koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH, preneo je BIRN.

Orićevi advokati su tražili da se obustavi postupak protiv Orića za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice, jer mu za ista dela suđeno u Hagu. 

Haški tribunal je u svojoj odluci naveo da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalažje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubstvima dve osobe u Bratuncu. 

„Smatramo da se u trenutnoj situaciji tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu, kada se porede način, vreme i mesto navodnih zločina“, navedeno je u odluci Haškog tribunal. 

Odbrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića, jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine. Sud BiH je u septembru potvrdio optužnicu protiv Orića, koja tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u oktobru ove godine, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen pošto sud u Hagu donese odluku.