Četiri Srbina optužena za zločine u logoru u BiH

Region 11. dec 201513:08 > 13:12
Pixabay.com

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe srpske nacionalnosti, osumnjičene za zločine nad osobama nesrpske nacionalnosti na području Bileće.

Kako je saopšteno iz Tužalaštva BiH, optužnica je podignuta protiv Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Ilije Đajića.

Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja avgusta 1992, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA „Moša Pijade“ u Bileći, vršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti.

Optuženi su za fizičko i psihičko zlostavljanje, mučenje i druga nečovečna dela, učinjena u nameri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima koji su bili dovedeni iz opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

Terete se da su zatočenike čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja lekarske pomoći povređenim i bolesnim.

Optuženi se terete da su sami ili sa drugim osobama vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja zatočenika, te da su omogućavali neovlašćene ulaske osoba u prostorije gde su boravili zatočenici, kako bi ih premlaćivali.

Optuženi su na krajnje nehumane načine psihički i fizički zlostavljali zatočenike, udarajući ih pesnicama, nogama, sa vojničkim čizmama, gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali i struju kako bi izazivali što veću patnju kod zarobljenika.

Optuženi su, lično i direktno, nekada sami, a nekada sa drugim osobama, neselektivno premlaćivali osobe u prostoriji u kojoj je bilo više od 100 zarobljenika i uz više različitih taktika mučenja, izazivali kod zatočenika ogromnu duševnu i fizičku patnju.

Optuženi se terete da su pojedine zarobljenike terali na seksualne odnose, te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zatočenike su mučili i elektrošokovima

Četiri zatočenika su preminula, kao posledica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.