BiH za mesec, dva podnosi molbu EU za status kandidata

Region 11. dec 201513:45 > 13:48
N1

Bosna će za mesec ili dva podneti molbu Evropskoj uniji za dobijanje statusa kandidata za članstvo, izjavio je danas predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Briselu i ocenio da će to biti moguće zato što će se osetno pospešiti već ubrzano sprovođenje evropskih reformi.

Zvizdić je to rekao posle prvog zasedanja Saveta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (šP) BiH-EU, dok su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han naglasili da vlasti BiH moraju dati prednost ekonomskim reformama, sprovođenju odredbi šP i jačanju vladavine prava.

Han i Mogerini su, na konferenciji za novinare sa Zvizdićem, podvukli važnost usvajanja koordinacionog mehanizma za saradnju vlasti cele BiH sa EU.

Zvizdić je rekao da očekuje da će to vrlo brzo biti učinjeno uz poštovanje ustavnih nadležnosti svih delova BiH, podudarnost s odredbama SSP i s voljom za brzo sprovođenje reformi.

Evropski komesar Han je ukazao na bitan značaj jačanje vladavine prava i kapaciteta državne uprave i rekao da o važnosti toga svedoči i njegov jučerašnji razgovor u Beogradu sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je istakao da otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU nailazi na veoma povoljan ođek kod investitora u svetu.

Visoka predstavnica EU Mogerini je primetila da u Bosni nije sve tako povoljno. Ona je ukazala na to da odluka vlasti Republike Srpske da prekine veze s tužilaštvom i pravosuđem centralne vlasti BiH može dovesti u pitanje vladavinu prava u celoj zemlji i pozvala sve strane da to pitanje reše dijalogom.

Zvizdić je nameru da se vrlo uskoro zatraži status kandidata za članstvo u EU objasnio time da su vlasti BiH već sprovele deo reformi usaglašenih s EU, u sklopu novog pristupa Evropske unije odnosima s BiH, kojim je naglasak stavljen na ekonomski i socijalni oporavak zemlje.

Federika Mogerini je ocenila da su vlasti u BiH iskazale političku volju i predanost reformama, a Zvizdić je naveo da je Savet ministara BiH jednoglasno za kratko vreme usvojio preko hiljadu propisa i odredbi, dok je porastao bruto domaći proizvod, povećana zaposlenost i smanjen spoljnotrgovinski deficit zemlje.

On je rekao da je naročito značajno to da je usvojen i novi zakon o radu, što jača uslove za dolazak investicija u BiH.