NVO iz Slovenije traže ocenu ustavnosti postavljanja ograde

Region 11. dec 201513:52 > 14:00
Tanjug/AP/Darko Bandić

Grupa nevladinih udruženja i javnih ličnosti zatražila je da Ustavni sud Slovenije oceni ustavnost postavljanja žičane ograde na granici s Hrvatskom jer, kako smatraju, reč je o ograničavanju prava na slobodno kretanje, vlasnička i druga prava.

Peticiju protiv postavljanja žičanih barijera za izbeglice, došla je iz opštine Kostel, u samo nekoliko dana potpisalo je oko tri hiljade Slovenaca, no prema ispitivanjima javnog mnenja, obavljenim prošlog meseca, podizanje ograde podržava više od 80 odsto ispitanih.

Grupu aktivista predvodi nekadašnji član Predsedništva Slovenije i bivši predsednik Zelenih Dušan Plut koji je na konferencij za novinare u Metliki ocenio da žica krši ustavno pravo slobode kretanja i vlasnička prava seljaka čije su parcele ostale iza ograde, ali i pravo na korištenje reke koja je kao vodena površina javno dobro i neophodno pojilište za životinje koje stradavaju na okrutan način.

Reka Kupa oduvek je spajala, a ne odvajala ljude na obe strane obale, pa postavljena žica samo nosi jaku negativnu simboliku i pogoršava inače dobre odnose.

Iako se njeno postavljanje pravda stvaranjem osećaja sigurnosti lokalnog stanovništva, ono na tom području nije zapazilo nikakve problematične ilegalne migracije koje bi zadnjih meseci izbegličke krize išle preko te reke, naveli su inicijatori zahteva za ustavnu procenu mere slovenačke vlade o postavljanju žičane ograde.

Uz to, kako navode, žičana ograda nanosi velike štete Beloj Krajini, koja je među siromašnijima u državi i ima 20 posto nezaposlenih, skoro dvostruko više od proseka.