Dodik: Saradnja sa organima BiH nije prekinuta zbog mene

Region 11. dec 201515:55 > 15:57
N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je kao netačne odbacio tvrdnje da je Srpska prekinula saradnju sa SIPA i institucijama BiH zbog istrage koje se vode protiv njega.

Dodik je rekao da nema ništa protiv da ga istražuje bilo koja institucija i da preduzimaju bilo kakve aktivnosti koje smatraju potrebnim, ali da su ove aktivnosti institucija preduzete isključivo radi zaštite RS.

Predsednik RS je pozvao danas ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i druge institucije BiH da sa organima Srpske dogovore procedure oko budućih akcija SIPA, ističući da RS želi mir i stabilnost ali da više nijednom neće dozvoliti upade SIPA u njene institucije bez saradnje sa policijom RS.

Dodik se u Banjaluci danas sastao sa članovima ruske Dume sa kojima je razgovarao o ruskoj finansijskoj pomoći RS, privrednoj saradnji, pomoći Srbima optuženima u Hagu i podršci stavovima RS u vezi sa poštovanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon sastanka sa delagacijom Ruske Federacije, predvođenom deputatom ruske Državne dume Pavelom Sargejevičem Dorohinom, u ime Republike Srpske zahvalio Rusiji za podršku i razumevanje u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodeći da rusko zalaganje na tom polju ne ugrožava nikoga u BiH.

„Republika Srpska ostaje u dobrim odnosima sa Rusijom. Smatrali smo da BiH ne treba da uvede sankcije Rusiji i priduži se zapadnim zemljama i drago nam je da je Srpska odlučujuće uticala da se tako i desi“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.