Sud BiH upozorava Srpsku da poštuje ustav

Region 11. dec 201516:16 > 16:27
N1

Sud Bosne i Hercegovine najavio je da će nastaviti da sprovodi zakone i upozorio vlasti Republike Srpske da će snositi zakonske posledice ukoliko pokušaju da ometaju rad pravosudnih i policijskih tela na državnom nivou i istrage o zločinima za koje su nadležni.

Reagujući na odluke vlade i parlamenta Srpske, kojima su najaviljeni prekid saradnje sa tim sudom, Tužilaštvom, kao i s Državnom agencijom SIPA, Sud BiH je saopštio da je takva odluka usledila nakon što su pripadnici SIPA u Bosanskom Novom uhapsili petoricu bosanskih Srba pod sumnjom za ratne zločine i pri tom u potrazi za dokazima pretražili lokalnu policijsku postaju.

 „Sud Bosne i Hercegovine nastavlja sve započete aktivnosti u okviru svojih ovlašćenja bez obzira na odluku Vlade Srpske koja je protivna ustavu Bosne i Hercegovine i predstavlja nepoštivanje države“, navodi se u saopštenju.

Kategorički odbijamo, navodi se, ničim argumentovane tvrdnje da je jučerašnje sprovođenje naredbe Suda BiH Državnoj agenciji za istrage i zaštitu bila protivna ustavu i zakonima BiH.

„Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je saglasnosti sa Zakonom o kaznenom postupku BiH kao i Zakonom o SIPA-i“, stoji u saopštenju.

Iz Suda BiH upozoravaju da su vlasti RS te koje svojim odlukama krše ustav i zakone a posebno to, kako se navodi, čine nalogom entitetskoj policiji da ubuduće silom spreči svaki pokušaj ulaska pripadnika SIPA-e u sedišta nekih od institucija RS.

„Iako formalno nije nadređena drugim policijskim agencijama u BiH SIPA zakonski pripadaju ovlasti za istraživanje ratnih zločina, terorizma, organiziranog kriminala i korupcije i drugih najtežih kaznenih dela“, navodi se.

U saopštenju Suda BiH se ističe da odluke entitetskih tela vlasti nemaju nikakvog uticaja na državne intistucije te će one stoga nastaviti da radi kao i do sada, a oni koji ih u tome pokušaju sprečiti snosiće odgovornost za kršenje zakona.