Slovenci pripremaju žičanu ogradu i uz reku Dragonju

Region 11. dec 201519:13 > 21:27
Tanjug/AP/Darko Bandić

Slovenačke vlasti pripremaju se da za kraj ove nedelje postave žičanu ogradu i na području Istre, uz reku Dragonju, odnosno kanal Svetog Odorika, javljaju u petak slovenački mediji.

Žičana ograda na tom području počeće da se postavlja u petak ili idućih dana, a sve pripreme za to već su obavljene, javio je popodne lokalni dopisnik ljubljanskog ‘Dela’ iz Kopra, koji tvrdi da su stanovnici slovenačke obale time vrlo potreseni i nezadovoljni te govore da tako nešto nisu doživjeli niti tokom poslednjeg rata.

Protiv ograde su i predstavnici lokalnih vlasti, ali reaguju smireno i kažu da će ograda smetati ljudima koji tu žive, ali i privredi tog kraja koje najviše zavisi od turizma. „Istra ima reputaciju otvorenosti, suživota i tolerancije, a bodljikava žica nas neće ni zaštititi niti sprečiti one koji sanjaju o boljem i sigurnijem životu da je pređu. Nadamo se da će ograda što pre nestati“, kazao je za ‘Delo’ Peter Bosman, gradonačelnik Pirana, prvi tamnoputi srednjoevropski gradonačelnik afričkog podrekla.

Lekar poreklom iz Gane došao je u Sloveniju pre više od trideset godina i sam kao jedna vrsta emigranta iako je studirao u tadašnjoj Jugoslaviji. U Piranu je osnovao porodicu s koleginicom, Hrvaticom iz susedne Istre. O Bosmanovoj popularnosti govori i činjenica da je na izborima za gradonačelnika uspeo kao nestranački kandidat i s podrškom nevladinih organizacija, što bi danas bilo teže zbog rasta ksenofobije usled migracionog vala i terorističkog akta u Parizu, što je trend koji politički analitičari opažaju kod različitih političkih opcija, a ne samo na konzervativnoj desnici.