Hoće li Valentin Incko iskoristiti bonska ovlašćenja

Region 11. dec 201518:07 > 20:50
N1

U vezi s odlukom Republike Srpske da nastavi da proslavlja 9. januar kao Dan RS-a, iz ureda Visokog predstavnika za BiH u četvrtak saopšteno je da pravosudne institucije i organi na državnom nivou imaju nadležnost da deluju u punom kapacitetu na teritoriji cele Bosne i Hercegovine.

Izjavu su potpisale sve članice PIC-a, osim Ruske Federacije, kao i američka ambasada i delegacija EU u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje prvi zamenik Visokog predstavnika potvrdio je da se u narednim danima očekuju konkretni koraci, upotrebu bonskih ovlašćenja nije komentarisao.

„Visoki predstavnik nikada nije špekulisao oko bonskih ovlašćenja. Mislim kako je ono što se dogodilo juče u Republici Srpskoj, odnosno kako je brzo reagovala međunarodna zajednica, zapravo znak našeg zanimanja za to i koliko ozbiljnim smatramo to pitanje. Naravno da ćemo se konsultovati s našim partnerima u narednim danima“, kazao je Brus G. Berton.

Analitičari su složni kako je teško očekivati da OHR oštrije reaguje jer jedinstvenog stava unutar Veća za sprovođenje mira nema što je ponovno pokazalo distanciranje Ruske Federacije.

Do ozbiljne destabilizacije odnosa između RS i državnih ovlašćenja došlo je nakon odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru kad je jasno poručeno iz manjeg bh entiteta kako se odluka neće poštovati.

Službenog stava Predsedništva BiH još uvek nema.

Među brojnim reakcijama međunarodnih organizacija izdavaja se izjava generalnog seketrata Veća Evrope Torbjorna Jaglanda koji je kazao kako ponašanje vlasti RS predstavlja rizik za budućnost BIH zbog čega ih je pozvao na dijalog sa svim relevantnim stranama.