Parastos za ubijene Srbe u Pakracu

Region 12. dec 201516:56 > 16:58
N1

U Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu danas su održani parastos i komemoracija za ubijene i nestale Srbe iz Zapadne Slavonije i Bilogore.

Kako je saopšteno iz Srpskog narodnog veća (SNV) , parastosom u pakračkoj Sabornoj crkvi poslata je poruka da je važno negovati sećanje na sve stradalnike, s ciljem da se zločini više nikad ne dogode.

Od avgusta 1991. do kraja januara 1992. godine, ubijeno je više stotina civilnih žrtava, od kojih se mnoge i danas vode kao nestale osobe, a kako se dodaje, za počinjene zločine još uvek niko nije odgovarao.

Zahvaljujući većima srpske nacionalne manjine, sprovodi se popis žrtava, imenom i prezimenom, uz imena svedoka zločina, kao i popisa uništene imovine.

Kako je rekao poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru Mile Horvat, prostor Zapadne Slavonije je po pitanju povratka izbeglih specifičan.

„Mnogo energije i sredstava je uloženo u obnovu infrastrukture, ali ono što nas uznemirava je niski procenat povratnika, posebno mladih. Sada nam preostaje da svima pošaljemo poruku da u Hrvatskoj postoje pretpostavke za novi početak i povratak ljudi koji mogu doprineti razvoju svoga kraja i cele države“, rekao je Horvat.