Mektić: Dodik će se uskoro suočiti sa istragama o kriminalu

Region 12. dec 201516:28 > 18:06
N1

Ministar bezbednost BiH Dragan Mektić poručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da neće biti nikakvih pregovora o tome treba li policija i pravosuđe u BiH da rade svoj posao, a istovremeno je najavio kako će se Dodik uskoro suočiti s rezultatima istraga o kriminalu i korupciji.

U intervjuu za Radio-televiziju Bijeljina (BNTV), ministar Mektić je odlučno odbacio poziv koji je Dodik uputio u petak da se pregovara o načinu na koji će ubuduće Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) delovati na teritoriji RS.

Dodik je to izjavio nakon što su vlada i parlament RS u četvrtak doneli odluke o prekidu saradnje sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH zbog akcije u kojoj je tog dana u potrazi za dokazima o ratnim zločinima pretresena lokalna policijska stanica u Novom Gradu.

„Ne dolazi u obzir“, odgovorio je Mektić na Dodikov poziv istakavši kako će policija i pravosuđe nastaviti da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

„Ako bih pristao na razgovor, onda bih priznao da ne postoje procedure i da smo mi nešto radili bez znanja MUP-a Republike Srpske i na svoju ruku, a to jednostavno nije istina“, kazao je Mektić.

Dodika je optužio za fabrikovanje celog slučaja, jer je policija RS na vreme informisana o akciji koja se priprema, kao i da je zatražena i njihova saradnja.

Vlada RS najavila je kako će entitetska policija ubuduće silom sprečiti svaki pokušaj pripadnika SIPA da uđe u sedišta nekog od tela vlasti na njenoj teritoriji, a sam Dodik je kazao kako je u četvrtak malo nedostajalo da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA i policije RS.

Ministar bezbednosti BiH odlučno je na stajalištu kako nikakve pretnje neće sprečiti delovanje državnih pravosudnih i policijskih tela.

„Da vidim ko će sprečiti da se tamo gde postoji dokaz o počinjenom kriminalu neko zaštiti od odgovornosti“, kazao je Mektić.

Iako je slučaj iz Novog Grada bio povezan s ratnim zločinima, Mektić tvrdi kako to u celoj priči uopše nije bitno, jer Dodik strahuje od istraga povezanih s „pljačkom“.

„Dodik je stvorio situaciju u kojoj planira da se zaštiti od nekih sledećih procesa, koji će vrlo brzo doći i pokazati ogromni kriminal. Radi se o kriminalnim pljačkaškim aferama gde je putem banaka, raznih privatizacija i pranja novca stotine i stotine miliona ukradeno. To ćemo dokazati vrlo brzo“, najavio je ministar bezbednosti BiH.