Završen anti-NATO protest u Podgorici, biće novih okupljanja

Region 12. dec 201519:17 > 20:56
Anadolija

U Podgorici je večeras održan protest protiv članstva Crne Gore u NATO. Demonstranti su tražili referendum i najavili da će i dalje nastaviti sa okupljanjima.

Skup je počeo oko 18 sati ispred Skupštine, posle čega su demonstranti krenuli u šetnju do spomenika Svetom Petru Cetinjskom. Završen čitanjem izvoda iz testamenta Svetog Petra Cetinjskog, nešto oko 20 sati. Na skupu nije bilo incidenata.

Kako je ranije saopšteno, pored članica Demokratskog fronta (DF) u organizaciji skupa učestvuju i Pokret za Pljevlja,  kao i Mreža NVO „Ne u NATO“, Pokret „Sloboda narodu“ i Grupa građana „Akcija-reakcija“, prenosi Sputnjik.

Na današnjem protestu, zbog odluke da Crna Gora bude pozvana u NATO, neće učestvovati Pokret za promjene, prenose Vijesti.me.

Ovaj portal javlja da je zapaljeno deset baklji i da se skandiralo „Ne damo Kosovo“ i „Kosovo je srce Srbije“. Na skupu nema zastava Crne Gore. Istaknut je transparent „NATO je satanska organizacija“.

Deo okupljenih peva „Himnu kosovskih junaka“.

TV Vijesti prenela je procenu organizatora da je na protestu oko 5.000 ljudi, a prema procenama novinara ta brojka se kreće oko 1.500.

Organizatori su na pomen NATO skandirali „Ubice, ubice“, a potom je počelo skandiranje „Rusija, Rusija“, „Putine, Putine“…

Lider Nove i funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić je rekao da je protest odgovor na poziv u NATO.

„Biće još okupljanja narednih dana i meseci, tražimo referendum. Nema dileme da će građani na referendumu odbiti poziv u NATO“, rekao je Mandić.

Okupljenima se obratio i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović koji je rekao da „pošteni i normalni građani ne smiju da ćute o ulasku Crne Gore u NATO“.

„Ne smemo da učestvujemo u sukobu Rusije i NATO. Sjednimo da ozbiljno razgovaramo sa onima koji drugačije misle od nas, ne smemo da se prebrojavamo“, rekao je bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović. On je rekao da je „NATO udruženja lopova, ne samo ubica“. Iz mase se, zatim čulo: „Momo, vrati se!“

Pojačano je obezbeđenje kod ambasade SAD, a najmanje šest, sedam policajaca pod punim uniformama čuva i ambasadu Albanije u centru grada.