MOST: SDP ima šansu do utorka da se predomisli

Region 12. dec 201517:40 > 22:39
Sanjin Strukic/PIXSELL

Portparol Mosta Nikola Grmoja rekao je da je SDP odbijanjem njihovog predloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi - odbio i Most, koji će mu do utorka dati šansu da se predomisli, u slučaju da Mostov predlog prihvati HDZ.

Predsednik SDP-a i premijer Zoran Milanović izjavio je ranije da to što je SDP- ov Glavni odbor neodrživom ocenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom, ne znači da su odbili Most.

Grmoja je u izjavi Hini rekao kako je SDP odbio oba Mostova predloga, o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi, i da je samim time odbio i Most.

‘Mi ćemo sada pričekati odgovor HDZ-a i ako ta stranka zauzme stav poput SDP-a, onda neka te dve stranke nađu modalitet za izlazak iz ove pat pozicije. A ako HDZ prihvati Mostove predloge, nastavićemo razgovore s njima s time da SDP najdalje do utorka, kada imamo Nacionalno veće, može promeniti svoju odluku“, rekao je Grmoja, dodavši da im drže otvorena vrata.

U vezi sa Milanovićevom izjavom da će Most sam rezimirati ko ih je stvarno odbio, ko ih je ponizio, ko ih je pokušao likvidirati, ko ruši u njihovim sredinama, Grmoja je rekao da nisu mislili da bilo ko iz redova HDZ-a i SDP-a ko ima veze s kriminalom bude blizu vladi, a kamoli u vladi.

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom i još jednom podržao predsednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, međutim Milanović je kazao kako to ne znači da su odbili Most, nego HDZ.

HDZ je saopštio kako su očekivali da će „antireformski SDP odbiti predlog Mosta, jer Zoran Milanović celu sedmicu pokušava da izvede puzajući državni udar – na silu da formira saborsku većinu i svim sredstvima onemoguć pobedničke reformske snage da formiraju novu Vladu“.

Detaljnije na hr.n1info.com.