Ivanov: Balkanci sanjaju nacionalističke snove

Region 13. dec 201511:21 > 11:22
Tanjug/Zoran Žestić

Makedonski predsednik Dorđe Ivanov izjavio je da Balkanci i dalje sanjaju nacionalističke snove, te da se politika proširenja Evropske unije stoga mora nastaviti.

Kada, kako je rekao, Balkan bude evropeiziran za takve ideje više neće biti prostora.

Politika proširenja je, ocenio je Ivanov, najuspešnija politika Evropske unije.

Ivanov je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi na pitanje da li velike nacionalističke ideje još žive kod pojedinih naroda Balkana, rekao da i one mogu ugroziti stabilnost, dodajući da je puno takvih snova koji su veoma štetni.

„Te ideje nisu mrtve, žive u narodu, ali kako se bude evropeizirao Balkan neće biti prostora za te ideje. Svi želimo da živimo u velikoj državi i na kraju ćemo svi živeti u Evropskoj uniji. Moja baba je živela u jednom selu celi život, a promenila je sedam država. Svima nam je san da živimo u miru i u jednoj stabilnoj državi“, kazao je Ivanov.

Govoreći o sporu Makedonije i grčke oko imena, Ivanov je rekao da je to predstava koja nema kraja. „Znači problem imena Grci potenciraju kada je nacija u pitanju, jezik, oznake i simboli. To su velike frustracije, jer smo mi bili prvi u integracijama, a već deset godina stojimo u mestu“, rekao je.

Podsetivši da je Makedonije još 2001. godine potpisala Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji, Ivanov tvrdi da bez obzira na to što zbog spora sa imenom deset godina ta država stoji u mestu, 87 odsto Makedonaca podržava članstvo u Evropsku uniju i NATO.

„Radimo na reformama zato dobijamo pozitivne preporuke Evropske komisije. EK donese pozitivan izveštaj, ali Evropski savet ne može doneti odluku, jer mu je potreban konsenzus. Evropska unija se sada bavi ekonomskom krizom Grčke, ime niko ne pominje“, kazao je Ivanov.